Разнопосочната търговия при еврото се запазва


Разнопосочната търговия при еврото се запазва
Снимка:

412

Еврото продължава да се търгува разнопосочно, но като цяло негативната тенденция на единната валута се запазва.

По време на вчерашната търговия EUR/USD се понижи до най-ниската си стойност от 16 февруари насам, към 1.2994 долара, където намери подкрепа и започна възходящата си корекция, за да достигне до 1.3130 долара към края на деня.

За този първоначален натиск върху европейската валута влияние оказа ръстътът в доходността на 10-годишните държавни облигации на Испания, които се покачиха над 6% за първи път през тази година.

Очакванията на анализатори са това покачване на доходността да достигне до паническото ниво от 7%, при което разходите по обслужването на дълга да се окажат непосилни за испанската икономика. Ако тези нива на испанските облигации се задържат за по-дълъг период, има вероятност Испания да поиска някаква форма на финансова помощ от Европа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази своята увереност в стабилността на испанската икономика, въпреки повишението на доходността по нейните държавни облигации до рекордни за последните 5 месеца нива.

"Напълно вярвам в решимостта на Испания и на испанското правителство да се справят с всички трудности", изтъква Барозу.

Според испанският министър на икономиката Луис де Гиндос, този ръст може да се изостри, поради "съмненията в европейския проект", подхранвани най-вече от опасенията за способността на испанските регионални правителства да овладеят дефицитите си.

В следобедните часове на деня еврото се изтласка от новото си дъно, следствие на неочаквания ръст на европейският износ. Търговските отношения на еврозоната с останалия свят през февруари се оказаха неочаквано интензивни, поради силния износ на френски и германски машини и автомобили. На годишна база износът на 17-те страни членки на валутния съюз е нараснал с 11%. Така търговският излишък на еврозоната достига 2,8 млрд. евро от дефит възлизащ на 2,8 млрд. евро, година по-рано, разкриват данни на европейския статистически институт, публикувани в понеделник.

Според известният икономист Джордж Сорос, европейската криза не само не е завършила, но тепърва навлиза в нова „смъртоносна фаза“.

„Фундаменталните проблеми не са решени, а пропастта между страните кредитори и длъжниците продължава да се разраства. Кризата премина, може би, в по-малко волантилна, но в по-летална фаза“, заяви Сорос. Според него още няколко години запазване на тази ситуация и разпадът на еврозоната ще стане възможен, без да причини катастрофа.

Днес се очакват данните за потребителските цени във Великобритания, икономическите очаквания за Германия, а в следобедните часове на деня и решението на Канадската национална банка относно лихвените нива. Очакванията са те да останат на същото ниво от 1%.

Американският петрол остава над 100 долара за барел

През първия ден от седмицата цената на петрола следваше движението на евро/долар и водещите борсови индекси. Фючърсите на американския лек суров петрол започнаха деня с понижение, следствие на подновените притеснения около Испания, което доведе до спад към 101.70/80 долара. В тези нива черното злато намери подкрепа и отново пое нагоре към 103 долара за барел, където приключи дневната сесия.

Тази сутрин майските фючърси на американският петрол се търгуват на нива от 102.80/90 долара, сорта Брент се разменя на цена от 118.20/30 долара.

Златото се търгуваше в границите между 1639 – 1658 долара за унция по време на вчерашната търговия. Ценният метал така и не намери вярната посока и приключи денят на нивата от които го започна – към 1650 долара за унция. Тази сутрин златото е под лек натиск и се разменя на цена от 1646/47 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички