Рекордни дъна на еврото срещу йената и австралийския долар


Рекордни дъна на еврото срещу йената и австралийския долар
Снимка:

340

На валутните пазари еврото се търгува малко над многогодишните дъна срещу йената и австралийския долар, а пазара отново се съсредоточи около европейската дългова криза преди аукциона във Франция по-късно днес.

Франция планира са събере до 8 милиарда евро дългосрочен дълг само ден след слаб аукцион в Германия. Берлин привлече минимално по-добро търсене в сравнение с това което през миналата година беше наричано катастрофално.

Слаб резултат днес би подновил страховете, че Франция може да загуби топ кредитния си рейтинг ААА през следващите седмици. По-добър резултат би подкрепил еврото и би довел до покриване на къси позиции. Данни от миналата седмица показаха, че спекулантите са заложили рекордно големи позиции срещу еврото, което създава условия за възможен натиск върху тези позиции.

Единната валута се търгуваше тази сутрин на 99.20 срещу йената, което е близо до 11-годишното дъно от понеделник на 98.71. Срещу австралийския долар нивата са 1.2520 при отчетено вчера рекордно дъно за всички времена от 1.2469. Евро/канадски долар е 1.31 като тук близо е едногодишното дъно. Евро/долар се разменя за 1.2925 при едноседмично дъно от 1.2896. Пробив под дъното от 29 декември на 1.2856 ще означава най-ниска стойност след септември 2010 година. Зелените пари се стабилизираха и срещу австралийския долар и днес го свалиха с 0.5% до 1.0320 при ударен във вторник осемседмичен връх на 1.0387.

По време на американската сесия следобед ще излязат резултатите за работните места през декември в частния сектор, които идват ден преди ключовите данни на министерството на труда за неселскостопанската трудова заетост. Прогнозите за тях са оптимистични и сочат, че американската икономика е създала 150 000 нови работни места през декември след повишението от 120 000 през ноември. Ако това стане факт резултатът от декември ще е най-силния за последните три месеца и ще докаже подобрението в икономиката през последното тримесечие на изминалата година.

В петък италианският премиер Марио Монти ще пътува до Париж за среща с френския президент Никола Саркози, на която ще се обсъжда кризата с дълга в еврозоната.

Въпреки продължаващия натиск върху еврото, доларът не успя да извлече странични ползи срещу японската йена и се котира на 76.70 при дъно за деня от 76.65. На дневните графики при индикатора Ичимоку, Тенкан линията падна под Кижун линията, което е песимистичен сигнал подобен на смъртоносното пресичане при средно пълзящите. Този сигнал е третият сигнал за спад в двойката долар/йена след пропадането под облака и след като Чико пресече под спот курса през миналата седмица. Допълнителен натиск за разпродажби може да дойде от японските износители, които според анализаторите изостават с хеджирането. Една част от анализаторите очакват и рейнджова търговия, тъй като на седмичните графики долар/йена остава твърдо затворено между Болинджър Бандс, които от декември заобграждат диапазона 76-78 йени за един долар.

Ескалация на напрежението в Иран може да доведе до търсене на сигурност в златото

Златото се търгува близо до две и половина седмичния връх, който достигна вчера, а инвеститорите очакват аукциона на облигации във Франция по-късно днес, за да прценят размера на европейската дългова криза. Пазарите не изпускат от погледа си и развитията в Иран. Вчера златото и петролът нараснаха и спряха да се движат в тандем с еврото, след като ЕС достигна до предварително споразумение за забрана на вноса на петрол от Иран.

Една ескалация на напрежението може да провокира търсене на сигурност в златото, въпреки че през последните месеци жълтият метал се движеше в тандем с по-рисковите активи. Ако няма шокова новина от Иран и изненади в излизащите икономически даннн, то вероятно ще последва консолидация след скорошното дъно на 1550 долара за тройунция.

Според анализатори 200-дневната пълзяща средна, която преминава пред 1630 долара за тройунция, ще играе ролята на техническа съпротива и ход към тази цифра може би ще провокира разпродажби. Днес сутринта спот цената се придвижи до 1616 долара за тройунция, което е растеж от 0.4% за деня.

Опасенията за дълговата криза в еврозоната продължават, а пазарите ще наблюдават днес продажбата на дълг във Франция. Вчера аукцион в Германия завърши минимално по-добре от катастрофалния през ноември.

За разлика от мрачните перспективи в еврозоната, американската икономика продължава да показва признаци за солиден растеж през четвъртото тримесечие.

Физическите дилъри в Хонг Конг съобщиха за покупки от фондове, въпреки че това е ставало при слаби обеми. Предлагането вероятно ще се подобри през следващата седмица, когато производителите ще подновят работата си след почивката около Нова година. Фондовете нямаха намерение да купуват злато, когато цените спаднаха под 1530 долара за тройунция в края на миналата година, но сега са отново на пазарите.

При златните фондове обаче все още липсва интерес за инвестиции. Активите на най-големия SPDR Gold Trust останаха без промяна на 1254.57 тона злато за седми пореден ден.

Европейските дипломати съобщиха вчера, че са достигнали до предварително споразумение, но все още не са решили кога да въведат ембаргото срещу Иран. Новината доведе до скок на сорта „Брент” с близо 2 долара за барел. В същото време обаче ирански официале представител отговори, че страната има алтернативни канали на разположение, за да пласира износа си от 2.3 милиона барела на ден, включително изпращайки повече прозукция към Китай, който е потребител №2 в света.

Напрежението, което произлиза от ядрените амбиции на Иран, подкрепи петрола през последните седмици. Миналата седмица Техеран заплаши за спре петролните потоци през стратегическия пролив Хормуз в случай, че му бъде наложено ембарго. Около 35% от целия петрол извличан от моретата преминава през въпросния провлак. В крайна сметка Индия, Китай и други азиатски държави може да получат редуцирани цени за иранския петрол, което би било добре за икономиките им. От друга страна европейските държави ще трябва да си намерят други източници.

Английският сорт „Брент” завърши вчера в Лондон на 113.70 долара за барел, което е печалба за деня от 1.57 долара или 1.4%, а затварянето е най-високото след 11 ноември. За два дни фронт контрактите на Брент се повишиха с 6.32 долара или 5.89%, което е най-силното двудневно представяне след 6 октомври.

Американският лек суров петрол спечели 26 цента или 0.25% и завърши на 103.22 долара за барел, най-високо затваряне след 10 май. Американският контракт напредна с 4.39 долара или 4.4% за последните два дни, които са най-успешните след 21 декември.

Премиумът на Брент над американските фючърси се разшири до 10.48 долара, след като при затварянето във вторник беше 9.17 долара. Търгуваните обеми на Брент се увеличиха с 55% над средните 30-дневни обеми, докато при американските контракти повишението беше със 17%.

Иран доставя около 450 000 барела на ден за страните членки на ЕС, което прави икономическия блок втория по големина пазар за ирански петрол след този на Китай.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички