Решенията на Федералния резерв подкрепиха еврото


Решенията на Федералния резерв подкрепиха еврото
Снимка:

466

Еврото поскъпна спрямо американския долар в сряда, след като Федералният резерв на САЩ, както се очакваше, остави непроменен референтния лихвен процент и заяви, че ще удължи своята програма за закупуване на държавни облигации с цел стимулиране на икономиката.

Програмата на Фед, която задържа лихвените проценти в диапазона от нула до 0.25% за срок от четири години, бе подсилена с ангажимент за закупуване на дългосрочни американски държавни ценни книжа в размер на 45 млрд. долара месечно. Това е допълнение към закупуването на обезпечени с ипотека ценни книжа на стойност 40 млрд. долара месечно.

За първи път Фед постави точно определена цел пред своята парична политика, заявявайки, че ще запази лихвените проценти към банките близо до нулата, докато нивото на безработицата достигне ниво от 6,5%, при което ниво Фед ще преразгледа своята политика. Безработицата към момента е 7,7%, което е близо до 4-годишното дъно.

Пазарните участници бяха подготвени за реакция след решенията на Фед  и това доведе до загуби за зелените пари. Допълнителното финансиране от страна на Фед се очаква да наводни финансовите пазари с парични средства, което ще доведе до намаляване на покупателната сила на щатският долар. Според някой финансови учатници, по-голям спад на долара се очаква следващата седмица, след като пазара осмисли последиците от решението на Фед, което ще доведе до почти 40% увеличение на разходите на Фед  на годишна база. Фед се надява, че увеличаването на парите в брой, което ще стане ,чрез печатане на нови пари, ще стимулира допълнително харченето на населението и инвестициите, което ще доведе до увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата.

Решението на Фед е в замяна на изтичащата операция "Туист", която се състоеше в закупуване на дългосрочни ценни книжа и обратното изкупуване на краткосрочния дълг с постъпленията от лихвите по дългосрочните ценни книжа.

Според Джоузеф Тревисани, главен пазарен стратег в Woodcliff Lake, Ню Джърси: “Решението на Фед ще има малко влияние върху долара, поради факта, че Фед не променя своята политика, а това решение вече е калкулирано в цената на долара от страна на инвеститорите.” Според Тревисани: “Фед е в безизходица след оскъдните успехи през последните четири години в насърчаване на икономическия растеж чрез закупуване на ценни книжа и прибягва до печатане на пари поради страха, че смекчаването на стимулиращата политика ще срине икономиката.”

След решението на Фед, еврото се покачи до 1.3096 долара, след което в края на деня се върна на ниво от 1.3064 долара, отчитайки покачване за деня от 0.52%.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че не очаква решението на Фед да повиши инфлацията над 2% на годишна база, поради високата безработица. Бернарке добави, че Фед няма инструменти да предотврати приближаващата “фиксална пропаст” от 600 милиарда долара, която ще е факт в началото на 2013г., ако политиците не стигнат до споразумение.

Доларът поевтиня спрямо еврото и други валути, като австралийският и канадският долар, но продължи покачването си спрямо японската йена. Доларът достигна почти 9-месечен връх спрямо йената, тъй като инвеститорите са в очакване, че след изборите в неделя Японската централна банка ще приложи агресивна парична политика за отслабване на йената. Последно за деня доларът се търгуваше за 83,26 йени, като в началото на сутрешната търговия продължи да се покачва до 83,40 йени.

Еврото поскъпна спрямо йената до 108,99 йени, което е най-високото ниво от 4 април досега.

Златото с неочакван спад

Очакванията на инвеститорите бяха, че след мерките предложени от Фед цената на златото ще се повиши, в резултат на опасенията за повишаване на инфлацията. Първоначално цената на златото се повиши до 1724 долара за тройунция, но след това тръгна надолу, достигайки до 1712 долара за тройунция в края на деня. В ранните часове на търговията в четвъртък златото продължи да поевтинява, достигайки цена от 1699 долара за тройунция.

Цената на петрола се повиши до 88,15 долара за барел, минути след решението на Фед, след което цената се понижи до 87,33 долара за барел. В ранните часове на търговията в четвъртък петролът продължи да поевтинява, достигайки 86,90 долара за барел.

Според инвеститори покачването на цената на петрола е била спонтанна реакция на пазара и петролът все още се намира в мечи пазар.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички