Резултатите от изборите в Гърция и Франция поразиха еврото


Резултатите от изборите в Гърция и Франция поразиха еврото
Снимка:

425

Еврото потъна днес, слизайки срещу долара под добре оформения рейндж от последните 3 месеца след изборите в Гърция и Франция, които повдигнаха въпросителни за трудно спечелената извънредна помощ и стриктните бюджетни мерки.

Очевидната неспособност на двете управляващи партии в Гърция, които подкрепиха договора за помощи, да спечелят мнозинство в парламента, поставят под съмнение самите помощи. Консерваторите от Нова Деморация и социалистите от ПАСОК, които доминираха политическия живот в Гърция в продължение на десетилетия, вероятно няма да достигнат необходимите 151 места за възможно най-крехкото мнозинство в парламента.

ПАСОК се представи неочаквано лошо на изборите. Докато няма яснота как ще се формира коалиционното правителство и какво то ще прави с извънредната помощ, еврото ще остане под натиск.

То падна до 1.2955 срещу долара, което е най-ниска стойност след 25 януари. По този начин беше пробит рейнджа от началото на февруари 1.30-1.35. В началото на сутрешната търговия котировките бяха на ниво 1.2977.

Засега подкрепа е 1.2950, което е основна опционна бариера, както и 61.8% корекция на ралито от дъното през януари до върха през февруари. Несигурността около Гърция обаче може да доведе до лесен срив. В момента всички наблюдатели са вперили поглед в Нова Демокрация и дали партията може да формира правителство.

Друг източник на несигурност, въпреки че е по-малък в сравнение с развитията в Атина, дойде от Франция. Там социалистът Франсоа Оланд спечели победа и измести сегашния президент Никола Саркози.

Резултатът беше очакван, но пазарите се опасяват, че акцента на Оланд върху икономическия растеж може да намали стриктното спазване на бюджетните ограничения, а това може да противопостави Франция с Германия, която пък е основния платец в еврозоната.

Еврото падна и срещу йената до 103.24, което е най-ниско ниво след средата на февруари, а също и срещу паунда до 0.8037, дъно невиждано от ноември 2008 година.

Разочароващите данни за трудовия пазар в САЩ от петък допълнително принудиха дилърите да намалят рисковите си експозиции, в това число при австралийския долар. Той падна до 1.0110 срещу зелените пари, което е най-ниска стойност за 2012 година, въпреки позитивните данни за продажбите на дребно в Австралия, които помогнаха за минимално възстановяване.

Японската йена, традиционно предлагаща сигурност заради нетните позиции на Япония в чужди активи, напредна и срещу долара и го свали до 79.80 йени. Той не можа да задържи нивата от 80, считани за подкрепа, след данните в петък показали, че работодателите в САЩ са открили през последния месец нови 115 000 работни места, което е трети пореден месец на забавяне на растежа.

Долар/йена обаче остава подкрепена над двумесечното дъно на 79.64, което достигна миналата седмица, а следваща подкрепа е 79.14, което е 61.8% корекция на ралито от февруари до март. Според мнозина играчи тези подкрепи засега ще удържат спада.

Скоростта на растежа в САЩ е видно, че се забавя, но икономиката изглежда в много по-добра форма от миналата година. Освен това риска от нови сваляния на кредитни оценки в Япония намалява причините да бъде предпочитана йената. Не на последно място японският търговски излишък, източник на сила за йената в продължение на десетилетия, избледнява при нарастващия внос на горива след бедствието във Фукушима през миналата година. В събота беше затворен и последния ядрен реактор в Япония, което прави страната без ядрена енергетика за първи път след 1970 година.

Силният долар след изборите в Европа притисна златото

Златото поевтиня днес притиснато от силния долар след изборите във Франция и Гърция, които поставиха под съмнение възможността на еврозоната да се пребори с дълговата криза.

Евро/долар удари тримесечно дъно, което направи деноминираните в долари суровини по-малко привлекателни за купувачите в други валути.

Социалистът Франсоа Оланд победи Никола Саркози на президентските избори във Франция, а подкрепящите плана за извънредните помощи управляващи партии в Гърция претърпяха големи загуби, което означава, че новото правителство може да отхвърли налаганите от Германия стриктни мерки, които са необходими за разрешаване на дълговата криза.

Въпреки че слабите резултати за работните места в САЩ от петък водят в определена степен до очаквания за нови монетарни стимули, които биха дали сила на златото, анализаторите не са на мнение, че ще има скорошни количествени облекчения. Необходимо е много по-слабо състояние на икономиката преди централните банки да се намесят.

За момента пазарите ще избягват рисковите активи. При спадащата инфлация, поевтиняването на петрола и пречките за скорошни монетарни стимули, жълтия метал остава уязвим.

Спот цената на златото слезе до 1638 долара за тройунция при дъно в петък на 1626 долара.

Активността на физическия пазар в Азия се забави, а купувачите избягват търговията след покупките при 1630 долара през миналата седмица. Най-вече обаче смяната на ръководствата в Гърция и Франция държи купувачите предпазливи и избягващи да заемат нови позиции.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички