Резултатът от гръцкия вот вдигна еврото


Резултатът от гръцкия вот вдигна еврото
Снимка:

405

Еврото удари едномесечен връх срещу долара, след като предварителните резултати от изборите в Гърция показаха, че партиите, които са поели ангажимента да остане страната в еврозоната са на път да спечелят с минимално мнозинство в парламента.

Евро/долар нарасна до 1.2747 в началото на търговията, след като затвори в петък в Ню Йорк на 1.2655. Търгуваните обеми са малки, тъй като дилърите са предпазливи как точно ще се развие резултата от изборите. Все още има известна несигурност относно формирането на правителство.

Ако борсовите индекси нарастват, то и еврото ще бъде подкрепено около текущите нива. Вотът обаче не решава проблемите на испанския банков сектор или липсата на растеж в Европа, което означава, че възможностите на единната валута за поскъпване са ограничени.

При преброени 80% от подадените бюлетини, Нова Демокрация има 30.1% срещу 26.6% на крайно лявата СИРИЗА, а ПАСОК е с 12.5%. Благодарение на бонуса от 50 места за партията, завършила на първо място, резултата дава на Нова Демокрация и ПАСОК 163 места в парламента от общо 300. Двете партии подкрепят помощта от 130 милиарда евро.

Технически пробивът на съпротивата при 1.2670 е положителен, а следваща бариера е 1.2745. Кросът евро/йена също нарасна до 100.59. Долар/йена е 78.90 спрямо 78.65 при затварянето в петък.

Валутите, които се асоциират със световния растеж се радваха на рали на облекчението. Австралийският и новозеландският долар удариха най-високи нива за последния месец. Първата от двете валути се търгува на 1.0120 срещу зелените пари при затваряне в петък на 1.0048.

Американската валута е ограничена и от спекулациите, че Федералния резерв е все по-близо до следващ рунд от количествени облекчения. В сряда Фед има редовно заседание, на което може да възприеме позиция за скорошни монетарни облекчения, а това би навредило на долара.

Първоначалните резултати в Гърция предизвикаха въздишки на облекчения сред световните политици. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че резултатите потвърждават, че има ангажимент за реформи, докато Белия дом изрази надежди за по-бързо формиране на ново правителство, което да остане в еврозоната.

По всичко изглежда, че в Гърция ще се формира правителство подкрепящо заемите, което беше и най-благоприятния сценарий. Въпреки това обаче едва ли ще последва възходящ тренд за еврото. Необходими са нови окуражителни сигнали от срещата на Г-20 през тази седмица и от срещата на върха в ЕС през следващата седмица.

Златото пада след 6 поредни дни на растеж

Златото падна за първи път през последните 7 сесии, тъй като риска от излизане на Гърция от еврозоната силно намаля след победата на партиите подкрепящи помощите, което навреди на статута за сигурност, който предлага метала.

Първоначалните резултати доведоха до въздишки на облекчения сред Г-7, която обяви, че е в интерес на всички Гърция да остане в еврозоната, съблюдавайки аргажиментите си към международната общност.

Въпреки слизането, златото се търгува с 3% по-скъпо за юни, а инвеститорите вероятно ще останат предпазливи след изборите, тъй като не е ясно високите разходи за дълг на Италия и Испания дали няма да продължат да заплашват еврозоната и цялата световна икономика.

Жълтият метал потъна до 1606 долара, но после отскочи и сутринта беше 1623 долара за тройунция. Цената е с почти 300 долара под рекордната от 1920 долара за тройунция, постигната през септември миналата година.

Златото, което често следва движенията на еврото, този път не го последва при печалбите, въпреки че инвеститорите остават общо взето положително настроени към метала.

Миналата седмица златото растеше, подкрепено от надеждите за нови монетарни облекчения в САЩ и сигналите, че възстановяването на американската икономика е нестабилно. Излезлите в петък данни за фабричното производство и потребителското доверие в САЩ допълнително затвърдиха тези мнения.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички