Рублата реализира най-големия си еднодневен спад от 1998 насам


Рублата реализира най-големия си еднодневен спад от 1998 насам
Снимка: Thinkstock

720

Рублата изгуби над 11% спрямо долара, реализирайки най- големия си еднодневен спад от 1998 насам, преди да възвърне част от загубите поради възстановяването на цената на петрола. Падащите цени на петрола са заплаха за руската икономика, тъй като износа на петрол и газ е сред основните източници на приходи за Русия.

Последно доларът бе на печалба от 3,85% спрямо рублата до 71.93 рубли.

Доларът поевтиня спрямо останалите основни валути във вторник заради очаквания, че Фед ще приеме предпазлив тон относно паричната политика, докато спадът в цената на петрола тласна руската рубла до нови дъна и подкрепи безопасната йена.

Търговците прибраха печалбите си от доларовите позиции, очаквайки Фед да запази меката си позиция относно увеличението на лихвените проценти след края на заседанието си, отчасти в отговор на по- ниските цени на петрола.

Очакванията, че Фед ще запази фразата “продължителен период от време” в изявлението си относно увеличението на лихвените проценти се отрази негативно върху долара, тъй като се очаква по- високите лихвени проценти да подкрепят щатската валута, привличайки инвестиционни потоци към САЩ.

Спадът в цената на петрола до ново 5- и половина годишно дъно остави търговците притеснени относно световната икономика и тласна долара до около едномесечно дъно спрямо безопасната йена.

Еврото бе на печалба от 0,6% до 1.2500 долара, оставайки близо до над 3- седмичния връх на 1.2569. Доларът последно бе на загуба от 0,62% спрямо франка на 0.9606, оставайки близо до 3- седмичното дъно на 0.9555.

Щатската валута бе на загуба от 1,04% спрямо йената на 116.81, задържайки се близо до дъното за сесията на 115.58, което е и най- ниската му стойност от 17 ноември досега.

Златото се успокои след накъсана търговия

Златото приключи без особена промяна във вторник след накъсана търговска сесия, която отведе цената му обратно под 1 200 долара за тройунция, след като доларът се оттласна от дъната поради опасения, че Фед може да премахне фразата “значителен период от време” от изявлението си относно повишаването на лихвените проценти.

Спот златото поскъпна с 0,1% до 1 198.16 долара за тройунция, като преди това достигна дъно за сесията на 1 188.41. Това се случи след 12- минутен възход от почти 1% до връх за сесията на 1 221.40, докато търговците все още спяха, след като Русия обяви агресивно увеличение на лихвения процент.

Инвеститорите очакват края на последното за 2014 заседание на Фед, за да видят дали тонът на банката ще бъде по- строг, като след края на заседанието в сряда ще има становища и прогнози, последвани от пресконференция на Джанет Йелън.

Американската икономика укрепна след последното заседание на Фед през октомври, когато банката подчерта, че вероятно нивото на лихвените проценти ще се запази за “продължителен период от време”. Централните банкери ще трябва да решат дали да запазят тази фраза, въпреки по- ниското ниво на инфлацията и слабостта в икономиките на Европа и Азия.

Цената на петрола също продължи да влияе на пазара на злато. Фючърсите върху американски суров петрол приключиха без особена промяна, след като първоначално паднаха до 54 долара за барел, достигайки най- ниската си стойност за повече от 5 години.

Щатският долар възвърна част от загубите си, след като първоначално падна до 3- седмично дъно спрямо еврото.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 13.40 долара, или 1,1% до 1 194.30 долара за тройунция.

Среброто изгуби 2,5% до 15.86 долара за тройунция, след като в понеделник се понижи с 5%. Платината реализира загуба от 1,2% до 1 190.51 долара за тройунция, а паладият изгуби 2,1% до 778.60 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички