Руската централна банка повиши драстично лихвените си проценти под натиска на сриващата се рубла


Руската централна банка повиши драстично лихвените си проценти под натиска на сриващата се рубла
Снимка: Thinkstock/Guliver

930

След като вчера руската рубла реализира най- големия си спад спрямо долара от 1998 насам, рано днес Руската централна банка изненадващо повиши основния си лихвен процент от 10.5% на 17%. В допълнение РЦБ отново се намеси с продажба на доларови валутни резерви и покупка на рубли.

След намесата на РЦБ, рублата се установи на нивата около 60 рубли за долар, като преди това бе достигнала рекордно дъно на ниво от над 66 рубли за долар. Една от основните причини за срива на руската валута бе поредния спад в цената на петрола до 5 - и половина годишно дъно от 55 долара за барел.

Продажбите на петрол и газ са основен източник на приходи от износ за Русия, докато по- строгите санкции на САЩ спрямо Москва, които бяха приети от Конгреса в петък, добавиха към икономическите проблеми на страната. Продължаващият спад в цените на петрола продължи да държи инвеститорите под напрежение, принуждавайки ги да потърсят по- безопасни активи като японската йена.

Желанието за намаляване на риска предизвика поскъпване на японската валута спрямо долара до 117.40. Зелените пари обаче реализираха скромни печалби спрямо еврото, подкрепени от очакванията Фед да възприеме по- твърда позиция в края на двудневното си заседание в сряда.

Анализатори споделиха, че от Фед може да премахнат фразата “значителен период от време” от графика си за повишаване на лихвените проценти, което би разпалило възходящия тренд на долара. Очаква се по- високите лихвени проценти да подкрепят щатската валута, предизвиквайки прилив на инвестиции към страната.

Последно еврото бе на загуба от 0,21% спрямо долара до 1.2445. Доларът бе на печалба от 0,17% спрямо швейцарския франк до 0.9656.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на печалба от 0,14% до 88.493.

На Уолстрийт, индексът S&P 500 затвори на загуба от 0,63%.

Златото изгуби над 2% от стойността си

В понеделник златото изгуби над 2%, достигайки едноседмично дъно и реализирайки, след като цените на петрола продължиха да падат, а доларът поскъпна преди края на заседанието на Фед.

Цените на кюлчетата се понижиха в началото на търговията, след като доларът се стабилизира преди края на двудневното заседание на Фед, което може да предостави нова информация относно момента на евентуалното увеличение на лихвените проценти в САЩ.

По време на следобедните часове разпродажбите се ускориха, след като пазарът последва спадът на американския суров петрол, но технически подкрепи на краткосрочната и средносрочната пълзящи средни спряха спада на цената на златото на 1 191 долара.

Спадът бе подозрителен поради своя размер и скорост на фона на ниските обеми. Цената се понижи с около 2% в рамките на три часа, изтривайки печалбите от предишната седмица.

Спот златото падна до дъно за сесията на 1 190.59 долара за тройунция, преди да се възстанови до 1 197.94.

Миналата седмица кюлчетата поскъпнаха с 2,6%, реализирайки най- големия си ръст от октомври насам, но инвеститорите прибраха печалбите, след като металът не успя да пробие ключовата съпротива на 1 235.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 1,2% до 1 207.70 долара за тройунция.

По- ранното увеличение на лихвените проценти вероятно ще подкрепи долара и ще се отрази негативно върху нелихвоносните активи, каквото е и златото. Доларът поскъпна с 0,1% спрямо кошница от валути, подкрепен от оптимистични икономически данни за САЩ.

Много инвеститори смятат, че Фед може да промени обещанието си да запази лихвените проценти близо до нулата за продължителен период от време.

Данни от петък показаха, че хедж фондовете и фондовете за управление на средства са увеличили нетните си дълги позиции във фючърси и опции върху злато и сребро.

Среброто изгуби 5,1% до 16.22 долара за тройунция поради технически разпродажби, след като падна под 50- дневната пълзяща средна на 16.56.

Платината поевтиня с 1,5% до 1 206.25 долара за тройунция, а паладият изгуби 1,9% до 794 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички