Ръст на азиатските борси


Ръст на азиатските борси
Снимка: Thinkstock/Guliver

2768

Валутен пазар

Доларът се търгуваше усилено през вчерашния ден като най-голямо движение имаше при долар/йена, което слезе с 0.7% заради рисковете идващи от Китай и нововъзникващите пазари. Австралийски долар/йена падна значително с 2.8%, което показва до каква степен пазарите избягваха рисковите покупки.

Всичко започна когато Китайската централна банка постави първото фиксиране на валутния курс за новата година на 6.5032 китайски юана за долар, което е отслабване на валутата с 15%. На валутните пазари двойката отчете покачване от 500 пипса от 6.5760 на 6.6294. Пазарите все още се безпокоят, че китайската икономика продължава да се свива след излизането на производствения PMI индекс отчел за януари 49.7, което е под нивата от 50 и малко по-слаб резултат от очакваното.

В САЩ, ISM индекса за производството отчете 48.2 за декември, което е втори пореден месец с нива под 50 и най-слаб резултат след юни 2009. В еврозоната обаче, PMI индекса за производството нарасна от 53.1 през ноември до нива от 53.2 през декември. Това показва, че въпреки спада в Китай и в други ново възникващи икономики, икономиката в еврозоната е устойчива. Подкрепата е дошла от забавения ефект от монетарните облекчения и спада на валутния курс на еврото. В Германия обаче излязоха разочароващи данни за индекса на потребителските цени през декември, което предполага, че ЕЦБ ще срещне трудности по постигането на инфлационните си цели.

Във Великобритания производствения PMI за декември спадна до 51.9 спрямо нива от 52.5 през ноември. Слабостта отразява проблемите идващи от силата на британския паунд.

Капиталови пазари

Началото на новата година не беше успешно и европейските и американските индекси потънаха след данните от Китай, които запазиха опасенията за забавянето на местната икономика.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички