Ръст за капиталовите пазари


Ръст за капиталовите пазари
Снимка: iStock/Guliver

2670

Силните икономически данни за САЩ, които бяха публикувани потвърдиха, че американската икономика е стъпила върху здрави основи. Прогнозата за 2017 изглежда надеждна особено що се отнася до американските потребители. БВП за третото тримесечие на годината се увеличава до 3.2% на годишна база като очакванията бяха да достигне 3%. В същото време потребителското доверие се покачва до 107.1 пункта. Предварителните прогнози на икономистите бяха за 101.5. Цените на жилищата пък достигнаха нови рекордни нива.

Въпреки силните данни за американската икономика, доларът се движеше в широки граници. Американската валута е в изчаквателна позиция поради рисковите събития около срещата на ОПЕК и италианския референдум.

Канадският долар бе втората най-силно представяща се валута след паунда. Причината е в предстоящата среща на петролния картел във Виена. Постигането на споразумение за ограничаване на петролното производство би подкрепило канадската валута. Двойката USD/CAD се търгуваше на нива от 1.3430.

USD/NOK бе другата валутна двойка, при която волатилността бе увеличена.

Пазарите на дълг останаха спокойни въпреки силните данни от САЩ

Пазарът на облигации почти не реагира на силните икономически данни от САЩ, поради което доходността по 10- годишните облигации се запази на 2.31%, а 2- годишните книжа се понижиха от 1.10% на 1.09%. Фючърсите по федералните фондове дават 100% вероятност за повишение на лихвите от Федералния резерв по време на заседанието му на 14 декември.

Италианските облигации поскъпнаха след появилата се информация, че от ЕЦБ може да включат в програмата си за количествени улеснения и покупка на краткосрочни италиански облигации, в случай, че италианците гласуват с “Не” на референдума.

Капиталови пазари

Американските акции отчетоха повишение, подкрепени от компаниите от здравния сектор. S&P 500 нарасна с 0.1 на сто или 2.94 пункта до 2 204. Акциите на медицинската застрахователна компания Unitedhealth се повишиха с 3.6 на сто, след като от компанията потвърдиха прогнозата си за ръст на печалбата през 2017 година поради увеличените разходи за здраве.

Скок в цените на банковите акции бяха причина за положителното представяне на фондовите пазари и в Европа, което доведе до прекъсване на най-лошото им представяне за последните три седмици. Търговията е в тесни граници с оглед на срещата на ОПЕК и предстоящия референдум в Италия. Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0.3 на сто до 340.95 пункта.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички