САЩ отчитат все по-добри данни, Европа продължава да затъва


САЩ отчитат все по-добри данни, Европа продължава да затъва
Снимка:

353

Първият ден от седмицата се характеризираше с разнопосочна търговия както на валутните, така и на капиталовите пазари.

Еврото беше една от най-слабо представящите се валути, като понижи стойността си спрямо основните си конкуренти на форекс пазара.

Водещите световни борсови индекси първоначално стартираха деня със спад, но в последствие обърнаха посоката и успяха да затворят търговската сесия на зелена територия.

За негативния старт на финансовите пазари, довел до бягството от рискови активи, основна причина бяха плъзналите слухове, че Бундесбанк е спряла да приема суверенните книжа на Португалия, Ирландия и Гърция, в комбинация с лоши икономически данни от еврозоната.

Въпреки че от немската централна банка опровергаха този слух, риск апетитът на фондовите пазари се понижи, което оказа известна подкрепа на американския долар и японската йена.

Допълнителен натиск върху еврото оказаха и данните от еврозоната, които отчетоха, че безработицата се е покачила до 10,8 %, при очаквано ниво от 10,4 %. Това е най-високата стойност от 15 години насам. Броят на безработните нарасна със 162 000, като вече наброяват 17,134 милиона, което е най-голямото число, откакто започва измерването на този показател през януари 1995 г.

Постоянно увеличаващата се безработица вероятно ще понижи потребителските разходи през следващите месеци и ще ограничи способността за бърз ръст на икономиката в еврозоната.

Испания отчете рекордна безработица от 23.6% спрямо 23.3% , а нивото на безработицата в Гърция остава във високото рекордно ниво от 21%. Безработицата в Испания за младежи под 25 години достигна през февруари 50,5%, следвана от Гърция – 50,4%.

Активността в производствения сектор на еврозоната се е понижила, при това с най-бързата си стъпка за последните три месеца. Като причина за това се посочва пониженото индустриално производство в периферните страни на еврозоната, като Испания и Гърция, където правителствата прилагат мерки за ограничаване на бюджетните си дефицити, за да се освободят от дълговата криза.

Следствие на строгите мерки на правителството на Испания банките ще бъдат принудени да продават недвижима собственост, несвързана с дейността им, което от своя страна ще доведе до рекорден спад в цените на жилищата. Според направените прогнози един на всеки четирима собственици ще дължи повече, отколкото е стойността на неговата собственост.

От другата страна на Океана, освен подобрението на трудовият пазар, което се забелязва в последно време, производствения сектор също продължава да се подобрява.

Индексът ISM на САЩ, в сферата на производството, е нараснал през последния месец до 53.4 пункта от 52.4 през февруари. Стойности над 50 пункта говорят за ръст в активността.

Според проучването на ISM, производственият сектор в САЩ е нараствал 32 поредни месеца. Следствие на изнесените данни, Фишер от Федералния резерв заяви, че икономиката на САЩ се развива стабилно, а заетостта спада, което загатва за липса на нова програма за QE (количествени улеснения). Това оказа допълнителен натиск върху EUR/USD към 1.3280 и предизвика силно рали на американските индекси.

Ръстът на фондовите пазари подкрепи суровините

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец май нараснаха с близо 2 долара за деня, до 105.20 долара за барел. Майските контракти на сорта брент поскъпнаха с 2,55 долара, или 2%, до 125,43 долара за барел в Лондон.

Анализатори очакват американската икономика да остане все така стабилна и да продължава да расте, което от своя страна ще стимулира потреблението на черното злато. Тази сутрин американският петрол се котира на цена от 104.80/90 долара за барел, докато сортът Брент се разменя на цена от 125.10/20 долара за барел.

Златото също отчете ръст по време на вчерашната търговия, покачвайки се до 1678 долара за унция, което е ръст от 9 долара за деня. По време на азиатската сесия тази нощ, интересът към ценния метал бе слаб. Към ранните часове на тази сутрин златото се разменя на цена от 1679/80 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички