Сделката за дълга тласна пазарите


Сделката за дълга тласна пазарите
Снимка:

510

Еврото, водещите борсови индекси и суровините се повишиха рязко, по време на търговията в четвъртък, след като повече от 75% от гръцките кредитори се съгласиха на суаповата сделка, с което задействаха отпускането на новия спасителен план от 130 млрд. евро.

Благодарение на сделката от общия размер на гръцкия дълг бяха заличени завидните 107 млрд. евро.

Частните кредитори са се съгласили да заменят ценните книжа, които притежават, за нови, като поемат номинална загуба от 53.3%. Новите облигации, които ще бъдат предложени на кредиторите, ще са с падеж най-малко 11 години и най-много 30 години. Лихвите по тях са средно около 3.65 на сто, което е значително по-малко от доходността по книжата, притежавани от частните инвеститори сега. Общо крайната загуба за кредиторите се очаква да бъде около 75% процента. За да бъде размяната по-изгодна, 15 процента от новите облигации не се гарантират вече от гръцката държава, а от Европейския спасителен фонд.

Според гръцките медии, кредиторите са се съгласили да разменят над 90% от подлежащите на замяна ДЦК. Според анализаторите Гърция ще задейства така наречената колективна клауза, в случай че участието е под 90%.

Клаузата ще включи в сделката всички инвеститори държащи издадени под местна юрисдикция гръцки ДЦК, независимо от тяхното желание. Това обаче, вероятно ще предизвика изплащане на кредитни суапове за защита от фалит и сътресения на пазарите.

Така новините около сделката по опрощаване на гръцкия дълг, оказаха благоприятно влияние върху пазарите, при което еврото заличи седмичните си загуби спрямо американския долар и нарасна до 1.3270/80 долара. Спрямо японската йена, единната валута поскъпна до нов седмичен връх, към 108.40/50 йени. Високодоходните валути, като австралийският и новозеландски долар също се повишиха.

Допълнителна подкрепа за еврото и европейските пазари оказа президентът на ЕЦБ, Марио Драги, който заяви на редовната месечна пресконференция вчера, че според него има сигнали за стабилизиране на икономиката в района. Той предвижда инфлацията да остане над 2% през 2012 г., като натискът за покачване ще продължи. Президентът вижда стабилизиране на икономическата активност, макар и на слаби нива и очаква икономиката на еврозоната да се възстанови постепенно през тази година. Според него, ниските лихвени нива подкрепят икономиката на еврозоната и негативно влияние върху ръста оказва ситуацията с дълга.

Драги направи това изявление час, след решението на ЕЦБ да остави основният лихвен процент без промяна на ниво от 1%. Това направи и Английската централна банка, която остави лихвата на рекордно ниското ниво от 0.5%. Решението на банката бе очаквано. програмата за финансови стимули остава на ниво 325 млрд. паунда. Това доведе до ръст на английската валута спрямо щатския долар, до 1.5820/30 долара.

Щатските индекси отчетоха ръст за втора поредна сесия. Dow Jones Industrial Averageсе повиши с 0,55% до 12908 пункта. S&P 500 нарасна с 0,98% до 1366 пункта, докато Nasdaq Composite спечели 1,18% до 2970 пункта.

Суровините поскъпнаха на фона на общия оптимизъм

Златото с доставка през април поскъпна с около 1% до 1700 долара за тройунция. Така ценният метал почти заличи загубите от началото на седмицата.

Подкрепа оказаха надеждите, че Гърция ще получи международна помощ, след като големи банки и пенсионни фондове се ангажираха да участват в сделката по размяната на гръцки облигации. Тази сутрин ценният метал се търгува на нива от 1704/05 долара за унция.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,5% до 106,80 долара за барел, докато индексът ICE, който измерва долара спрямо 6 основни валути се понижи до 79 пункта от 80 пункта в сряда. Сортът Брент също нарасна вчера и цената му надхвърли 125 долара за барел. Тази сутрин цената на американския петрол се движи в границите 107.10/30 долара за барел, а тази на сорта Брент – към 125.70/80 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички