Седмица на постоянен спад на еврото


Седмица на постоянен спад на еврото
Снимка:

415

Тази седмица премина при постоянен спад на еврото.

След обещанието на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че ще бъде направено всичко необходимо за предпазването на единната валута, пазарите бяха оптимистично настроени и еврото се търгуваше на едноседмични върхове спрямо долара.

В първите два дни нямаше значими новини, но дилърите сякаш предусещаха какво предстои и при всяко покачване еврото беше продавано.

Сряда и четвъртък обаче бяха важни за пазарите, тъй като в тях Федералният резерв и Европейската централна банка имаха редовни заседания. Пазарите очакваха и от двете централни банки нови монетарни стимули, които да подкрепят икономиките от двете страни на океана. Положителните настроения от очакваните действия дадоха известна сила на еврото.

В сряда обаче, Федералният резерв се въздържа от действия и реши да продължи изчакването. Американската централна банка даде да се разбере, че скоро ще предприеме действия освен ако икономиката не направи някакво изненадващо съживяване. Така или иначе на това заседание не беше предприето нищо конкретно. Това навреди на еврото и доведе до търсене на сигурност в долара.

Четвъртък беше още по-лош за единната валута. Ако за Федералния резерв изчакването беше в голяма степен очаквано, пазарите не бяха така настроени за Европейската централна банка.

Ключова пресконференция на Драги, която съпътстваше решението на банката да запази лихвите в еврозоната без промяна, отново премина почти изцяло под мотото на "общите приказки и обещания", което разочарова инвеститорите и не оправда очакванията им. Коментарите на Марио Драги се възприеха като сигнал, че засега ЕЦБ изглежда все още не е готова да предприеме по-решителни мерки за овладяване на дълговата криза в Еврозоната.

Резултатите бяха силен спад на еврото до едноседмично дъно, агресивни разпродажби на дългови суверенни книжа на Италия и Испания, а фондовите борси се оцветиха в червено. Спадът беше ограничен единствено от предпазливостта преди излизането на данните за трудовата заетост в САЩ.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички