Сериозни загуби на долара и огромен растеж на йената при масово закриване на позиции


Сериозни загуби на долара и огромен растеж на йената при масово закриване на позиции
Снимка: Thinkstock

1557

Доларът се сгромоляса във вторник и отчете най-големи загуби срещу йената в рамките на един ден за последните осем месеца. Инвеститорите търсеха японската валута заради сигурността, която предлага при несигурността в Гърция и слабостта на цената на петрола.

Пазарите имат тази склонност да купуват йената във времена на геополитическо или икономическо напрежение, но общата картина около йената остава негативна, тъй като икономиката се намира в средата на огромни количествени поощрения. Спадът на акциите в целия свят, резултат от ниските цени на петрола и слаби данни от Китай в понеделник, принуди инвеститорите, които продаваха йени в предишните дни, да покриват тези позиции. Петролът все пак успя да се възстанови от пет годишното дъно, което удари рано през деня във вторник.

Доларът падаше за втори пореден ден, докато инвеститорите теглеха печалби от рязкото му поскъпване през последните седмици. Инвеститорите обаче остават оптимисти за зелените пари, тъй като американската икономика се намира все по-близо до първо повишение на лихвите след световната финансова криза.

Предпазливи коментари в понеделник на представители на Федералния резерв отнеха временно от блясъка на долара. Денис Локхарт, председател на Фед в Атланта, заяви че не бърза да се откаже от ангажимента за задържане на лихвите близо до нулевите нива за “значителен период” от време. Колегата му от Сан Франциско Джон Уилямс описа фразата като все още подходяща.

Все пак Есинер е на мнение, че Фед трябва да промени изразните средства на следващото заседание заради последния силен резултат от петък за трудовата заетост в САЩ. Той допълни, че Локхарт и Уилямс не са от имащите право на глас членове на Фед през тази година.

Долар/йена падна на 119.40 и се отдалечи допълнително от седем годишния връх поставен в понеделник. Долар/швейцарски франк слезе на 0.9708.

Евро/долар се покачи на 1.2376, но не е далеч от 28-месечното дъно от понеделник на 1.2247. Единната валута почти не реагира на президентските избори в Гърция, въпреки че доходността по гръцките държавни облигации нарасна рязко.

Най-сетне силен скок на златото

Златото се търгува близо до седем седмичния връх, подкрепено от търсенето на сигурност, докато долара отслабна след предпазливи коментари на представители на Федералния резерв относно повишение на лихвите и заради политическата несигурност в Гърция.

Спот цената е 1228 долара за тройунция. Металът скочи във вторник до 1238.70 долара, което е най-висока стойност след 23 октомври.

Денис Локхарт, председател на Фед в Атланта, заяви че не бърза да се премахва ангажимента за лихви близки до нулевите нива за “значителен период” от време. Колегата му от Сан Франциско Джон Уилямс описа фразата, като все още подходяща.

Последните силни данни от американската икономика накараха инвеститорите да вярват, че скоро ще има повишение на лихвите. Златото, което е актив не носещ лихва, може да понесе удари при по-високи лихви, но коментарите на представителите на Фед успокоиха инвеститорите.

Европейските политически неволи също навредиха на долара и акциите. Гръцките акции и правителствените облигации се сринаха във вторник, след като правителството в Атина предвижи за по-предна дата президентските избори. Това увеличи несигурността около прехода на страната извън спасителните планове на МВФ и ЕС.

Най-големият фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са нараснали във вторник с 0.37% до 721.81 тона, което също даде сила на златото.

На валутните пазари долара все още се опитва да се възстанови от тежките загуби, които претърпя предния ден, когато инвеститорите теглеха печалби заради приближаването на края на календарната година.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички