Швейцарският франк е победителят на валутните пазари


Швейцарският франк е победителят на валутните пазари
Снимка:

1797

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви в реч, че американската икономика се е възстановила значително. Според нея, икономическата и финансовата информация, които са дошли след заседанието през октомври, са състоятелни с очакванията на Фед за продължение на подобрението на трудовия пазар. 

По-доброто представяне на пазара на труда от своя страна увеличава увереността, че инфлацията ще се върне отново към нивата от 2%, което е и целта в средносрочен план. Йелън обаче допълни, че има и забавяне на ефектите от монетарната политика. Председателят на Федералния резерв изрази мнение, че очаква постепенно нормализиране на лихвите. В дългосрочен план тя очаква нива от 3,5%, както и бавно достигане до тези стойности.

Цената на британския паунд падна с 0,74% след като стана ясно, че PMI индекса в строителството е много по-нисък и на нива от 55,3 спрямо очакваните стойности от 58,5. Това показва, че британската икономика губи скорост и че Британската централна банка ще остави лихвите без промяна за по-дълъг период от време. Паундът падна под подкрепата от 1,50 срещу долара и се търгува на най-ниски стойности след април, както и приближава дъната за годината около 1.45.

Швейцарският франк се представи най-добре на валутните пазари. Двойката USD/CHF слезе с 0.87%. Според слуховете, които обаче не могат да се потвърдят, това се дължи на еднократни потоци в GBP/CHF, които са засегнали пазара.

Капиталови пазари

Европейските индекси първоначално реагираха положително на слабите данни за инфлация, но по-късно загубиха позиции и повечето затвориха със спадове заради продължаващата волатилност при суровините.

Американските акции слязоха след изказването на председателя на Фед Джанет Йелен, която изрази увереност в икономиката и почти потвърди повишение на лихвите през декември.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички