Силата на долара продължава


Силата на долара продължава
Снимка: Pixabay

2877

Първоначалните молби за помощи срещу безработица в САЩ спаднаха за седмицата с 3 000 до 258 000. Резултатът е малко по-добър от пазарните очаквания. Поръчките на дълготрайни стоки също отговориха на очакванията и се повишиха с 0,2%. Данните от докладите доведоха до повишаване на вероятността за повишение на лихвите на Фед през декември.

БВП за третото тримесечие във Великобритания излезе по-добър от очакванията като сектора на услугите беше начело на растежа. Бъдещите резултати ще бъдат много по-внимателно наблюдавани, тъй като все по-ясно ще започне да се откроява влиянието на Brexit. Към момента не се очакват намаления на лихвите на централната банка по време на заседанието й следващата седмица.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода говори вчера пред парламента. В речта му направи впечатление, че той желае дългосрочните лихви малко да се повишат. Долар/йена слезе след речта на Курода, но после се възстанови и сега се търгува над нивата от 105.

Ралито на долара на валутните пазари продължи и доларовият индекс докосна цифрата 99 подкрепен от повишението на доходността по десет годишните облигации до 1,8679%. Предварителната оценка на БВП в САЩ, която ще бъде оповестена днес, може да спре силата на зелените пари.

Паундът беше продаван въпреки по-добрите от очакваното данни за предварителната оценка на БВП за третото тримесечие. Той показа ръст от 0,5% при прогнози за повишение от 0,3%. Цялото покачване се дължеше на сектора на услугите.

Долар/йена премина над 105 заради очакванията, че ЯЦБ ще задържи стимулите независимо, че Фед се подготвя да повиши лихвите през декември. Междувременно индексът на потребителските цени в Япония спадна с 0,5% през септември на годишна база, което е седми пореден месец на намаление.

Ръст на доходността по държавните облигации в развитите иконимики

Доходността по повечето облигации на развитите икономики нарасна вчера заради очакванията за нови стимули от централните банки.

Това вероятно се дължи на по-силния от очакваното резултат за БВП на Великобритания, желанието на управителя на ЯЦБ Курода за по-стръмна крива на доходността и несигурността около повишените покупки на активи от ЕЦБ през декември.

Доходността по десет годишните американски облигации скочи от 1,79% до пет месечен връх от 1,87%. Тази по германските десет годишни книжа се повиши от 0,08% до 0,19%, което също е пет месечен връх, а при английските облигации ръстът беше от 1,12% до 1,29%.

Уолстрийт със спад

Насдак затвори близо до дъната за деня, докато Дау Джоунс и Стандард енд пуърс останаха почти без промяна, но все пак и те се понижиха, при активна търговия съпроводена от данни от всякакъв характер.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички