Силно представяне на сектора на услугите в САЩ


Силно представяне на сектора на услугите в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

2516

Доларът се измени леко по време на търговията в сряда, тъй като силните данни за сектора на услугите бяха повлияни от слабото представяне на заетостта в частния сектор на ADP. В същото време еврото и доходността по облигациите отчетоха повишение.

Секторът на услугите в САЩ е нараснал с най-бързия си темп за последните 11 месеца като по този начин се потвърждава тенденцията за устойчив икономически растеж, което би позволило на Федералния резерв да повиши лихвените проценти в края на годината. Данните за бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM за септември са достигнали 60.3 спрямо 51,4 месец по-рано. Предварителните прогнози на икономистите бяха за ръст от 52,1.

Последните данни за сектора на услугите компенсираха по-слабите от очакваното данни за заетостта в частния сектор на ADP. За септември компаниите са добавили само 154 000 нови работни места, което е най-слабото представяне от април. Анализатори очакваха цифрата да е 169 000 нови работни места.

В свое изявление по-рано Стенли Фишер, който е заместник председател на Федералния резерв, заяви, че централните банки по целия свят са изправени пред исторически ниски лихвени нива. Според него те могат да направят икономиката по-уязвима към шокове, а също и да разклатят финансовата стабилност, отразявайки “дълбоки” проблеми.

Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи леко до 96,101, след като във вторник успя да достигне 96,442 – най-високото ниво от 9 август.

Зелените пари поскъпнаха с 0,7 на сто спрямо йената до 103,56, доближавайки се до 4-седмичен връх.

Еврото успя да нарасне до 5-годишен връх спрямо паунда и 3-седмичен максимум срещу японската йена.

Ново добро представяне за дълговите книжа

Доходността по облигациите продължава да се повишава като тази по 10-годишните испански облигации нарасна до над един процент. 10- годишните щатски дългови книжа се покачиха с 2 базисни пункта до 1,702%, докато германските бундове достигнаха -0,005%.

Силните данни за сектора на услугите в САЩ увеличи вероятността до 62,1% от Федералния резерв да вдигнат лихвите на заседанието си през декември.

Уолстрийт се върна към растеж, в Европа индексите затвориха на червено

Водещите американски индекси поскъпнаха по време на търговията в сряда, водени от силното представяне на петрола, който достигна 50 долара за барел за първи път от юни. Силните данни за сектора на услугите в САЩ също подкрепи акциите. S&P 500 поскъпна с 0,4 на сто до 2159 пункта като водещи бяха енергийния и финансовия сектор.

Европейските пазари затвориха с понижение за първи път от седем дни насам. Основна причина за негативното представяне бяха опасенията на инвеститорите за възможното забавяне на покупката на облигации от страна на Европейската централна банка. Euro Stoxx 600 загуби 0,55% от стойността си, отстъпвайки до 344,20 пункта. Индексът на сините чипове за Еврозоната – Euro Stoxx 50 се понижи до 3 026 пункта. Водещият британски индекс FTSE 100 намаля с 0,6% до 7 033 пункта.

Акциите на Deutsche Bank се покачиха с 2,8%, след като от агенцията за кредитен рейтинг Moody's дадоха "Стабилна перспектива" на германската банкова система.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички