Скептицизмът на пазарите потапя еврото


Скептицизмът на пазарите потапя еврото
Снимка:

503

Еврото падна в опасна близост до 21-месечно дъно срещу долара, заради страховете от напускане на Гърция от еврозоната.

Единната валута слезе до 1.2643, което е минимално над дъното от миналата седмица на 1.2642 и много близо до дъното за 2012 година от 1.2624, ударено през януари. Слизане под тази стойност ще доведе единната валута до най-ниски нива след август 2010 година.

Сривът на еврото беше рязък във вторник, когато бившия министър-председател Лукас Пападимос беше цитиран да казва, че Гърция няма друг избор освен да се придържа към строгите мерки или да предприеме самоубийствен изход от еврозоната.

Днес сутринта евро/долар се търгува на 1.2668. При пробив на януарското дъно следва слизане към 1.25, като по пътя има само една слаба подкрепа на 1.2588. Единственият аргумент срещу поевтиняване на еврото са рекордния брой спекулативни позиции срещу него.

Австралийският долар, който често се разглежда като барометър за световния икономически растеж, беше жестоко засегнат и падна до 6-месечно дъно срещу зелените пари на 0.9742. Новозеландският долар, друга валута, която често попада под натиск във времена на несигурност, слезе до 5-месечно дъно от 0.7490 срещу американския си съименик.

Долар/йена поевтиня след решението на Японската централна банка да остави монетарната си политика без промяна. Решението отговаряше на очакванията на пазарите, но имаше една малка група спекуланти, която залагаше на нови монетарни облекчения след тези от април.

Двойката днес слезе на 79.54, след като вчера се покачи при намаляването на кредитната оценка на Япония от рейтинговата агенция „Фич”. Тъй като обаче държавния японски дълг се финансира в голяма степен от местните инвеститори, понижението от „Фич” едва ли ще има трайно влияние върху йената. Данните на ЯЦБ показват, че към месец декември местните инвеститори държат 93% от правителествения дълг.

По-късно днес пазарите ще следят неформалната среща на върха на ЕС, където Франция ще притиска за създаването на общи европейски облигации с цел възстановяване доверието на пазарите.

Недоверието в Европа порази и златото

Златото поевтиня днес и продължи големите загуби от вчерашния ден, докато инвеститорите остават скептични, че срещата на ЕС по-късно днес ще донесе някакви решения, които да разрешат европейската дългова криза.

Жълтият метал падна до 1555.89 долара за тройунция, което е най-ниско ниво за последната седмица и идва заради слабостта на еврото. Тя пък се дължи на опасенията, че Гърция ще напусне еврозоната и последствията за световната икономика.

В момента инвеститорите очакват резултата от срещата на върха на ЕС, но доверието е все по-слабо, тъй като вероятно Германия и Франция ще се сблъскат относно идеята за общи европейски облигации.

Златото загуби част от статута си на сигурен актив за сметка на долара, американските и германските държавни облигации, отчасти защото силата на долара прави метала по-малко привлекателен за купувачите използващи други валути.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха значително с 1.4% до 1265.43 тона във вторник, което е най-ниска стойност за последните 4 месеца и се дължи на неспособността на златото да преодолее нивата от 1600 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички