Скок на йената, срив на високодоходните валути


Скок на йената, срив на високодоходните валути
Снимка:

453

Йената и днес рязко нараства, тъй като разпродажбите на японски акции принудиха инвеститорите да избягват сделките носещи доходност. Потърпевши от това са високодоходните валути, които са под огромен натиск, а австралийския долар се търгува на 19-месечни дъна. Всичките тези движения идват след доклад показал, че американските фирми бавно са наемали персонал през месец май, което увеличава риска от разочароващ резултат утре за трудовата заетост в САЩ.

Долар/йена е на 99.15 след спад с 1% в сряда, докато евро/йена е на 129.84 след подобен спад. Високодоходните валути пострадаха още повече и австралийския долар е почти на 3-месечно дъно от 93.70. Дилъри коментираха, че липсата на споменаване на нови стимули за икономиката вчера от премиера Шинзо Абе допълнително е навредило на акциите и е накарало инвеститорите да закриват екстремно големите къси позиции в йена. Всички погледи в момента са насочени към японските власти дали ще спрат срива на борсата или йената ще продължи усилено да нараства.

Еврото обаче не пада и дори нарасна срещу долара до 1.3118, което е най-висока стойност след 9 май. Непосредствена съпротива има около 1.3140, което представлява 76.4% корекция на спада от 1 до 17 май. Печалбите на единната валута дойдоха преди редовното заседание на ЕЦБ, която вероятно няма да предприеме нови действия, а ще продължи да следидали икономическото възстановяване ще се материализира през втората половина на годината каквито са очакванията. Липсата на нови монетарни действия вероятно ще остави еврото в тесен рейндж на търговия срещу долара.

Инвеститорите продължават да разпродават високодоходните валути, което свали австралийския долар на 0.9455 срещу американския му съименик и е на път да тества дъното за 2011 година на 0.9388. Данни от Австралия в сряда допълнително увеличиха натиска върху валутата, тъй като показаха, че икономиката е нараснала през първото тримесечие с 0.6%, което е по-слабо от очакваното. След тези цифри пазарите се настроиха за ново намаление на лихвите и вече залагат при 50% шанс това да се случи през месец юли.

Спад на цената на златото заради повишените вносни мита в Индия

Златото падна днес под 1400 долара за тройунция, тъй като Индия, която е най-големия потребител на жълтия метал в света, увеличи вносните мита върху метала с 1/3, за да намали дефицита по текущата си сметка.

Спот цената слезе на 1398 долара след слабо повишение в сряда, когато инвеститорите търсеха сигурни активи след по-слабия доклад за работните места в частните фирми в САЩ. Работодателите са открили 135 000 нови работни места през май, но това е по-слабо от прогнозите на икономистите и намали шансовете Федералния резерв скоро да изостави монетарните стимули.

Междувременно Индия увеличи вносните мита върху златото с 1/3 до 8%, тъй като правителството търси начин да спре взривното повишение на търсенето. Вносът в Индия достигна през месец май 162 тона злато, което е два пъти повече от средните норми за 2011 година, когато беше ударен рекорд. Покачването на вносните мита идва само ден след решението на Индийската централна банка да принуди местните бижутери да купуват само с пари в брой.

Вносът на злато в Китай неочаквано падна през април след рекордните нива на търсене дошли при падането на цената на златото до 2-годишно дъно. През месец май обаче вероятно ще има възстановяване.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички