Слаба подкрепа за еврото от срещата на Г-8


Слаба подкрепа за еврото от срещата на Г-8
Снимка:

348

Еврото продължи да се възстановява и днес от 4-месечното дъно в края на миналата седмица, но инвеститорите остават загрижени от финансовата криза в Гърция и Испания.

Пазарите намериха малко успокоение от общите обещания на срещата на Г-8, че ще предприеме мерки в борбата с дълговата криза в еврозоната.

Единната валута нараства при покриване на къси позиции, след като спекулантите натрупаха рекордни залози срещу нея. Според специалисти, еврото навлиза в консолидационна фаза, тъй като за известно време няма да е ясно дали Гърция остава или не в еврозоната.

Повече яснота ще има след повторните избори в Гърция, но до тях има още няколко седмици. Търгуващите могат да реагират на социологическите проучвания преди изборите, но в малка степен, защото е трудно да се продава евро при вече изградените солидни позиции срещу него.

Петъчните данни показаха, че късите позиции в евро при спекулантите са 173 869, което е рекордна стойност. Позициите в полза на долара достигнаха най-високи нива след средата на 2008 година.

Евро/долар се котираше сутринта на 1.2790, или това е около 1.2% над 4-месечното дъно на 1.2642, достигнато в петък. Растежът се дължи на покриването на къси позиции и няма нищо общо с икономическите фундаменти на еврото.

Засега единната валута се задържа над дъното за 2012 година от 1.2642, което е важна техническа точка, пробив на която ще свали валутата до нива невиждани от август 2010 година.

Опасенията за изход на Гърция от еврозоната и проблемите на испанската банкова система принудиха инвеститорите да продават еврото през последните седмици.

Еврото извлече много малка подкрепа от коментарите в събота на срещата на върха на Г-8. Според пазарите на нея са липсвали подробности. Световните лидери обещаха да задържат Гърция в еврозоната и да съживят световната икономика, която е все по-заплашена от европейската дългова криза. Допълнителна несигурност идва и от Китай, където става все по-ясно, че икономиката се забавя.

На този фон не е учудващо, че предлагащите сигурност долар и йена са сред най-добре представящите се валути.

Японската валута все пак се представя по-добре и свали зелените пари до 79.15, което не е далеч от 3-месечното дъно от петък на 79. Данните за спекулативните позиции показаха намаление на късите в йена, въпреки че те и сега не са малко. Това оставя риска за продължение на поевтиняването в долар/йена ако дилърите бъдат принудени да закриват такива позиции. Това би станало при пробив на 79 и движението може бързо да продължи до 78, където заплахата за интервенции вероятно ще даде подкрепа.

Високодоходните валути като австралийския долар продължават да изпитват затруднения. За последно той се търгуваше на 0.9852 срещу зелените пари, което не е далеч от 6-месечното дъно от петък на 0.9795.

Печалби на златото при стабилността на еврото

Златото поскъпна днес и продължи растежа от миналата седмица, следвайки стабилността на еврото след ангажимента на световните лидери да се преборят с финансовата криза. Опасенията за Гърция и дълговата криза в еврозоната обаче продължават да държат под напрежение финансовите пазари.

Г-8 обеща да задържи Гърция в еврозоната и това даде облекчение на еврото, което достигна най-високи нива срещу долара за последната седмица. Инвеститорите обаче остават скептични, тъй като срещата на Г-8 не даде по-детайлно описание за Гърция, която ще проведе нови избори през следващия месец. Мнозина подозират, че сегашните печалби на еврото и златото бързо ще бъдат върнати.

Спот цената на метала се възстанови през последните две сесии от дъното за 2012 година под 1530 долара за тройунция и в момента тества нивата от 1600 долара, които са ключова съпротива. Цената намери известна подкрепа и в коментарите на левия гръцки лидер Алексис Ципрас, че при победа ще търси разговори с европейските лидери за нови условия при които Гърция да остане в еврозоната.

Физическият пазар в Азия остава слаб при нарастващите цени, тъй като търгуващите се отдръпнаха след покупките при дъната през миналата седмица.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички