Слабата инфлация и икономическият растеж в САЩ променят калкулациите на ФЕД


Слабата инфлация и икономическият растеж в САЩ променят калкулациите на ФЕД
Снимка:

594

Доларът е слаб на валутните пазари, тъй като падащите нива на доходност при облигациите и спадащата инфлация поставиха под натиск Федералния резерв. Намалението по доходността на 2-годишните американски бонове слезе до 9-месечно дъно от 0.21%. Ниските нива на инфлацията пък накараха някои дилъри да заложат на нови стимули от големите централни банки.

По-късно днес започва двудневното редовно заседание на ФЕД, а пазарите изчакват да видят дали бавното икономическо възстановяване и спада на инфлацията няма не само да сложат край на слуховете за спиране на покупките на облигации, а дали всъщност няма да накарат централната банка да купува повече. В момента ФЕД изкупува дълг от 85 милиарда долара на месец и разговорите бяха в посока на намаление на тези покупки. Последните слаби данни обаче промениха насоката на тези разговори.

Долар/йена се покачи на 97.97. Вчера зелените пари паднаха до 97.35, което е най-ниско ниво през последните две седмици. Евро/долар е на 1.3096 след вчерашните печалби, които дойдоха след формирането на правителство в Италия, което слага край на двумесечната политическа несигурност в страната. В резултат на това по време на аукион в понеделник разходите за държавен дълг на Италия спаднаха до най-ниски стойности след октомври 2010, след като новия министър-председател Енрико Лета обяви екипа на коалиционното правителство.

Единната валута все пак остава на известно разстояние от върха за този месец на 1.32 и по-големи печалби могат да бъдат ограничени преди заседанието на Европейската централна банка в четвъртък. Повечето икономисти очакват засвданието да доведе до намаление на лихвите с 25 базови пункта до 0.50%. Друго изследване сред дилърите на паричните пазари показва, че те са по равно разделени относно мнението дали европейските лихви ще бъдат намалени или не в четвъртък. Днес пазарите ще следят данните за потребителското доверие, продажбите на дребно и заетостта в Германия. Вчера доклад за инфлацията в Германия изненада в негативна посока.

Поскъпването на златото изглежда повече на корекция отколкото на промяна на тренда

Златото днес пада след първоначалното покачване при спекулативни покупки, което се изчерпа. Отливът на парични потоци от търгуващите със злато фондове подчертава липсата на доверие сред инвеститорите. Въпреки, че привлекателността на златото като защита срещу инфлацията се увеличана при надеждите, че ФЕД ще задържи програмата си по изкупуване на облигации, растящите цени на борсовите индекси провокират инвеститорите да избягват жълтия метал и да търсят акциите.

Днес спот цената отчита спад от 5 долара и е около 1470 долара за троййунция. Вчера тя се увеличи минимално заради очакванията, че ФЕД ще запази без промяна количеството на купуваните облигации, което в момента е на стойност 85 милиарда долара на месец, заради по-слабия от очакваното икономически растеж в САЩ.

От техническа гледна точка покачването, въпреки че е относително солидно, изглежда повече на корекция на спада, който видяхме през месец март, отколкото на промяна на тренда. За да намалее низходящия натиск са необходими доста затваряния над 1500 долара за тройунция. В същото време спад под 1435 долара може да породи слизане към 1300 и дори 1245 долара за тройунция. Припомняме, че на 16 април цената потъна до 1321 долара, което е най-ниско ниво за последните повече от 2 години. Тогава пробивът на 1500 долара доведе до масови разпродажби, които накараха инвеститорите да намалят активите си в търгуващите със злато фондове. Най-големият от тях SPDR Gold Trust обяви, че активите му са намалели в понеделник с 0.22% до 1080.64 тона спрямо 1083.05 тона в петък. Сегашните нива са най-ниските след септември 2009 година.

На физическия пазар покупките намаляха след последното засилено търсене. Прогнозите на специалистите са златото да завърши 2013 година на цена между 1450 и 1550 долара за тройунция, така частично възстановявайки се от скорошните разпродажби, които разклатиха доверието в него след 12 поредни години на растеж.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички