Слаби движения на валутните пазари след икономическите данни от Китай


Слаби движения на валутните пазари след икономическите данни от Китай
Снимка:

698

Цената на американският долар остана почти без промяна  по време на ранната азиатска сесия, докато инвеститорите очакваха в напрежение ключовите икономически данни за Китай които биха могли да определят бъдещия курс на азиатските валути и на австралийския долар.

Американският долар остана около нивото 1.3060 долара за евро, което е малка промяна в сравнение със стойността му след края на американската сесия, когато той се търгуваше на ниво 1.3066. Разликата спрямо йената бе още по малка - 99.22 йени за долар, а доларовият индекс остана стабилен на 82.978. Като цяло търговията беше слаба, тъй като Япония беше в почивка поради официален празник.

Несигурността се увеличи преди китайските данни за БВП, продажбите на дребно, индустриалното производство и инвестициите в градските райони, на фона на опасенията, че икономиката може би се забавя по- бързо от очакваното. Пазарите бяха наплашени от миналата седмица, когато финансовият министър на Китай съобщи, че растежът за тази година може да бъде 7%, което е под официалното целево ниво от 7.5%.

Въпреки това официалната новинарска агенция Ксинхуа коригира този доклад, цитирайки изказването на министъра по следния начин: “Няма никакво съмнение, че Китай може да постигне икономически ръст от 7.5% за годината”.

Безпокойството около Китай се отрази тежко на австралийския долар в петък, сваляйки го за кратко под 90 американски цента за пръв път от септември 2010г. насам. Не само, че Австралия е най- големия експортен пазар на Китай, но и австралиецът често се продава като ликвиден заместител, който да хеджира слабостите там.

В понеделник австралиецът се стабилизира донякъде на 0.91 американски цента, но изглежда вероятно да остане измъчван от несигурност за известно време, имайки предвид предпочитанието на Пекин за реформи пред главоломния растеж.

Друг източник на тревоги за пазара е нерешителността на ФЕД да започне намаленията по програмата си за изкупуване на облигации през идните месеци. Председателят Бен Бернанке ще получи нов шанс да изясни перспективите в изказване пред Конгреса в сряда и четвъртък.

Бернанке разклати стабилността на валутата миналата седмица, акцентирайки върху миролюбивата страна на паричната политика, като омаловажи силата на последните данни за работните места извън селскостопанския сектор и предупреди, че ФЕД ще се намеси, ако финансовите пазари се затегнат преждевременно.

Разликата в политиката на ФЕД и тази на другите централни банки е причината голяма част от пазара да е оптимистично настроена по отношение на долара в дългосрочен план и за това инвеститорите да трупат дълги позиции в него.

Стойността на нетните експозиции се повиши до 27.94 млрд. долара през седмицата до 9 юли, удвоявайки стойността си от края на юни, според Комисията за търговия със стокови фючърси.

Някои от тях обаче може и вече да са разчистени след дивите движения нагоре- надолу, предизвикани от коментарите на Бернанке миналата седмица.

Златото увеличи печалбите поради надежди за стимули от страна на  Китай

Златото увеличи печалбите си в понеделник, като преди това публикува най- голямото си седмично процентно увеличение за последните две години, след като се успокоиха страховете, че ФЕД може да прекрати програмата си за икономически стимули рано.

Инвеститорите също така очакваха данните за БВП на Китай днес, за да потърсят следи относно перспективите пред кюлчетата техния втори най- голям консуматор в световен мащаб.

Спот цените нараснаха с 0.3% до 1288.61 долара за тройунция, след като увеличиха стойността си с почти 5% през изминалата седмица.

Златото отбеляза най- големия си седмичен ръст от октомври 2011 насам в петък, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке съобщи, че е малко вероятно американската централна банка да преустанови месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара, преди данните за безработицата да се подобрят допълнително.

Кипърският президент Никос Анастасиадес обяви в петък, че се надява никога да няма нужда островът да продаде златните си резерви, както е предвидено в международния спасителен план за Кипър. Новините за потенциалната продажба, макар и малка, предизвикаха най- големия спад на златото за последните 30 години в средата на април.

Хедж фондовете и паричните мениджъри увеличиха бичите залози върху златото, фючърсите и опциите за втора поредна седмица, тъй като признаци за слабо физическо предлагане предизвикаха купуване, показа доклад на Комисията за търговия на стокови фючърси.

Американският суров петрол се повиши с 82 цента до 105.73 долара за барел, тъй като търговците очакват затягане на доставките в Средния запад.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички