Слабите данни от САЩ върнаха надмощието на рисковите инструменти


Слабите данни от САЩ върнаха надмощието на рисковите инструменти
Снимка:

453

Серията от добри икономически данни от САЩ, беше прекъсната в последния ден от изминалата работна седмица.

Индустриалното производство регистрира нулев ръст при очаквано ниво от 0,4%. Индексът на потребителските очаквания спадна до 74,3 при очаквано ниво от 75,6, вследствие на ръста на потребителската инфлация. Основна причина за повишението на инфлацията е ръстът в цените на енергийните продукти, с 3.2%, което е най-силният ръст отблизо година насам.

Въпреки това обаче инфлационният натиск не е чак толкова силен, тъй като при останалите продуктови групи няма значителни изменения. Това означава, че Федералният резерв най-вероятно ще запази стимулите за икономиката.

В резултат на това, участниците на пазара реагираха негативно към американския долар, което доведе до всеобщ спад на зелените пари, на форекс пазара.

Според анализатори от Citibank, по-ниската от очакваната инфлация в САЩ е позитивна за валутите, които се възползват от нарасналия апетит за рискови инвестиции, като AUD, CAD, както и NOK.

"Това означава, че от Федералния резерв нямат причина да увеличат скоро основната лихва,което е добре за стоките и за рисковите активи", коментират от банката.

Не на това мнение е представителят на Фед – Джефри Лакър, който е президент на подразделението на Фед в Ричмънд. Според него основният лихвен процент трябва да се повишава с разширяването на икономиката, за да бъде поставен ценовият натиск под контрол. По-рано през седмицата, обаче стана ясно, че Федералният резерв възнамерява да задържи основната лихва близо до нулата, най-малко до края на 2014 г.

Така вследствие на лошите икономически данни и разногласията във Фед, еврото успя да се покачи спрямо долара, като в петък достигна до 1.3190.

Известна подкрепа за единната валута оказаха и по-добрите данни за търговския баланс на еврозоната и на Италия за януари, както и задействаните процедури за оказване на финансовата помощ за Гърция по Втория спасителен план за страната.

През идната седмица се очаква Гърция отново да бъде в центъра на събитията. Страната трябва приключи сделката по размяна на настоящите облигации на кредиторите, с дългосрочни такива.

След като в края на седмицата Гърция получи финансова инжекция от МВФ, в размер на 28 млрд. евро, Атина бе предупредена, че няма възможност за погрешни стъпки от нейна страна при прилагането на необходимата тежка икономическа програма. От МВФ изтъкват, че ако се наложи Гърция да изостави еврото след изборите през април, икономическите загуби и рискът от разпространение на дълговата криза в други страни от еврозоната, ще нараснат.

Петролът отбеляза ръст през последния ден от седмицата

Американският лек суров петрол се повиши с близо 2 долара по време на петъчната търговия, до 107.10/30 долара, с което успя да покрие седмичните си загуби и затвори в нивата, от които стартира седмичните търговия. Основната причина за ръста на черното злато беше всеобщият спад на американския долар.

Фючърсите на американския суров петрол със срок на доставка месец април, поскъпнаха с 1,9%, до 107,06 долара за барел, а контрактите на сорта Брент със срок на доставка месец май, добавиха 3,20 долара, или 2,6%, до 125.70/80 долара за барел. Тази сутрин американският петрол се търгува на цена от 107.30/40 долара за барел, а сортът Брент – 125.90-126.00 долара за барел.

Златото отчете ръст в четвъртък и петък, но като цяло записа негативна седмица, със спад от 55 долара за унция, до 1655 долара. Ценният метал се движеше в обратна корелация с американския долар – когато зелените пари се повишаваха, златото се понижаваше и обратното.

Фючърсите на ценния метал със срок на доставка месец април реализираха седмична загуба от 3,3%, след като икономическите данни от САЩ предизвикаха пренасочване на инвестициите към по-рискови активи. Тази сутрин златото се котира на нива от 1661/61 долара за унция.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички