Слуховете за намаляване на облекченията на ФЕД до септември, подкрепиха долара


Слуховете за намаляване на облекченията на ФЕД до септември, подкрепиха долара
Снимка:

679

Доларът поскъпна спрямо йената и еврото в петък, след като инвеститорите продължиха да включват в ценообразуващите фактори възможността ФЕД да започне да намалява изкупуването на облигации веднага след септемврийското си заседание.

Управителят на ФЕД, Джереми Щайн подчерта в петък, че септември е добър момент американската централна банка да обмисли намаляването на програмата за икономически стимули, известна като “количествени облекчения”.

Щайн заяви, че евентуалното решение на Федералния резерв да намали месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара трябва да бъде базирано на цялостния икономически напредък откакто е започната програмата, а не да бъде “прекалено чувствително” спрямо най- новите икономически данни.

В петък доларът получи допълнителен тласък, когато доклад показа, че потребителските настроения в САЩ са се подобрили в края на юни, завършвайки месеца близо до почти шестгодишния връх, достигнат през май, като оптимизмът сред семействата с по- високи доходи се е повишил до най- високите си нива за последните шест години.

Еврото последно се търгуваше на нивата от 1.3020 долара, като преди това достигна дъно за сесията на 1.2990. Спрямо йената доларът повиши стойността си  до 99.50 йени.

Обемите на двойката долар/йена нараснаха до 4.0 млрд. долара от началото на ранната нюйоркска търговия, а оборотът на двойката евро/долар бе 4.3 млрд. долара.

За юни доларът загуби 1.2% спрямо йената, разваляйки по този начин серията си от осем поредни печеливши месеца спрямо японската валута, докато еврото завърши месеца почти без промяна спрямо долара.

Инвеститорите започнаха да спекулират относно изявленията, които могат да дойдат от страна на ЕЦБ след следващото й заседание в четвъртък.

Анализатори твърдят, че нарастващите опасения относно несигурната икономика на еврозоната, за разлика от относителния оптимизъм около икономиката на САЩ, биха могли да наранят единната валута на блока.

През изминалата седмица председателят на ЕЦБ Марио Драги изброи негативните рискове за растежа и заяви, че банката е много далеч от прекратяването на гъвкавата си парична политика.

Други анализатори предупредиха, че потоците в края на тримесечието създават изкривявания в пазарните нагласи. Големите фондове ребалансират своите инвестиционни портфолиа в края на всеки месец и всяко тримесечие, така че техните потоци и изискването да изравнят позициите си доминират над търговията в последния работен ден на месеца.

Златото се насочва  към най- лошото си тримесечие от 1968 година досега

Преди да се възстанови, в петък златото падна под 1200 долара за тройунция, достигайки до най- ниското си ниво от август 2010година насам и е на път да запише най- лошото си тримесечие от 1968 година до сега, поради опасенията относно плана на ФЕД да прекрати програмата си за парични стимули.

Кюлчетата са под натиск от началото на миналата седмица, загубвайки отколо 15% от стойността си или 200 долара на тройунция, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке очерта стратегията на банкатада прекрати месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара, тъй като са налице признаци за възстановяваща се икономика.

Ниските цени не успяха да съживят физическото търсене в Азия, която традиционно е най- големият купувач на ценния метал, а инвеститорите продължиха да напускат публично търгуваните фондове, базирани на злато.

Спот цените достигнаха почти тригодишен минимум до 1180.71 долара за тройунция, преди да спечелят 0.5% до 1241.46 днес.

Търговци споделиха, че са били задействани стопове на ниво 1200 долара. Масовите разпродажби за края на тримесечието от страна на фондовете също се отразиха негативно на ценния метал.

Цените първоначално не успяха да намерят подкрепа дори след като отвориха пазарите в Китай, вторият най- голям консуматор на злато в света, но успяха да реализират печалби след намесата на ловците на сделки.

За периода април- юни златото загуби 25%, което е най- голямата му тримесечна загуба, реализираня някога, според данни, датиращи до 1968година

Кюлчетата се понижиха с около 28% за годината- най- лошото им представяне от 1981година до сега, след като инвеститорите пренебрегнаха качеството им на средство за хеджиране на инфлационния риск, докато възстановяващата се икономика подкрепи страховете относно възможността да бъде прекратена подкрепата на централните банки.

Когато цените на златото паднаха най- много за последните 30 години през април, силното физическо търсене оказа ключова подкрепа на цените, но не и този път. Спадът на цените до почти тригодишно дъно донесе само приглушени отгласи от световните консуматори, които изчакват цените да се стабилизират

Шанхайските фючърси върху злато паднаха за девета поредна сесия, като реализираха загуба от почти 4%.

В Хонгконг и Сингапур премиите върху лондонските спот цени се покачиха  леко до 4 долара от нивото си на 3 долара предишната седмица, тъй като търсенето не се ускори достатъчно, че да отговори на очакваното, съобщиха дилъри.

Премиите в Токио останаха стабилни на 2 долара за тройунция.

Търсенето в Индия, най- големият консуматор на ценния метал в света, също отбеляза съвсем малко увеличение. Но намалените запаси, в резултат на правителствените ограничения върху вноса, тласнаха премиите нагоре.

Служителите на ФЕД продължиха да дават смесени сигнали относно това кога банката ще намали изкупуването на облигации.

Притесненията относно икономическия растеж и възможна кредитна криза в Китай също се отразиха върху преценката на инвеститорите. Китайската централна банка изстисква средства от паричния пазар, принуждавайки по този начин банките да заемат пари при исторически нива на лихвените проценти.

Американският суров петрол се покачи с 8 цента за деня до 97.13 долара за барел, приключвайки тримесечието със загуба от 10 цента, но с повишение от 5.31 долара спрямо последната цена на затваряне през 2012 година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички