Спад на еврото след най-голямото покачване за последните 8 месеца


Спад на еврото след най-голямото покачване за последните 8 месеца
Снимка:

470

Еврото падна днес, отстъпвайки една малка част от най-големите си еднодневни печалби за последните осем месеца, докато инвеститорите търсеха нови причини за разширение на ралито породено от първоначалната еуфория около последния европейски опит за облекчаване на кризата.

Пазарите приветстваха споразумението на европейските лидери в петък да позволят на извънредния спасителен фонд да инжетира от следващата година директно помощи в затруднените банки и да интервенира на пазара на облигациите в подкрепа на затруднените държави.

Европейските лидери направиха и стъпка в посока на банков съюз, като се ангажираха да създадат единно банково надзорно тяло. Резултатите от срещата на върха породиха рали на испанските и италианските облигации, а единната валута реализира най-големамата си дневна печалба след миналия октомври.

Докато някои играчи допускат ралито на еврото да продължи и още малко, други поставят под съмнение устойчивостта му

Днес евро/долар слезе на 1.2620, след едноседмичния връх на 1.2693 в петък. Специалисти предупреждават да не се правят големи изводи от пазара на европейски облигации, където в петък разликата в доходността между испанските и германските облигации рязко се стесни. Причината е, че това се случи по време на слабо търгувани обеми. При слабите парични потоци изводът е, че липсва особено голяма убеденост на пазарите.

Кросът евро/йена слезе на 100.70. В петък единната валута отчете най-голямо поскъпване срещу йената след март 2011 година.

Не липсваха и ехидни коментари, като този на Джи Пи Морган, че предните два уикенда, посредством изборите в Гърция и спешното финансиране на испанските банки, са осигурили не повече от един ден рали на рисковите активи. Сегашният може би ще даде малко повече предвид постигнатото до момента, но вероятно скоро ще спре при съпротивата от слаби икономически данни и при обсъждането на детайлите около последните европейски решения.

На пазарите има слухове, че в евро/йена се теглят печалби от хедж фондовете, докато японските износители бяха забелязани да продават кросовете на йената след ралито в петък. Именно тези продажби вероятно ще продължат. В долар/йена едва ли ще има толкова много освен ако двойката не премине над нивата от 80, но кросовете и най-вече евро/йена са изложени на опасността от спадове. Долар/йена тази сутрин беше 79.72 и остава под двумесечния връх на 80.63, който достигна преди седмица.

Близко събитие, което може да окаже натиск върху еврото е решението на ЕЦБ за лихвите в четвъртък. Почти единодушно пазарите очакват тяхно намаление с 25 базови пункта до 0.75%. Такова развитие определено ще е негативно за еврото, тъй като търговските модели на инвеститорите, които са базирани на лихвените диференциали ще се задействат срещу еврото.

По-близки събития са данните за европейския и американския производствен сектор. Китай оповести в неделя, че неговият производствен сектор се е забавил до седем месечно дъно през юни, въпреки че крайния резултат не беше толкова лош колкото се очакваше.

Високодоходните валути задържат по-голяма част от петъчните печалби. Австралийският долар се разменя за 1.0225 срещу зелените пари след най-голямото дневно покачване за последните седем месеца в петък.

Първи растеж за последните пет месеца на златото

Цената на златото падна днес, вземайки почивка след рязкото повишение с 3% в предишната сесия, докато първоначалната еуфория от европейското споразумение в помощ на държавите с големи дългове отстъпи място на предпазливостта за нейната ефективност.

Спот цената реализира най-голямото рали за последния месец в петък, когато европейските лидери се споразумяха да променят стриктните си правила за помощи, за да подкрепят банките и да свалят разходите за заеми на държави като Италия и Испания. По този начин те изпратиха сигнал, че валутният блок приема по-гъвкав подход в разрешаването на дълговата криза.

Еуфорията обаче отстъпи място при отварянето на пазарите днес, а еврото и петролът се понижиха. Златото също поевтиня, докато инвеститорите си задаваха въпроса до каква степен сделката ще помогне в борбата с кризата.

Според някои анализатори предприетите мерки са много малки, а една част от тях изискват и време, за да бъдат внедрени. Сутринта спот цената отстъпи позиции и беше 1592 долара за тройунция. Жълтият метал отчете растеж за юни от над 2%, който е и първи за последните пет месеца.

В момента инвеститорите очакват резултатите от производствените сектори в еврозоната след скорошните слаби резултати от Китай и Япония, които увеличиха опасенията за състоянието на световната икономика. Междувременно потребителското доверие в САЩ падна през юни до 6-месечно дъно.

Несигурностт около Европа продължава да тежи върху пазарите, но централните банки вероятно ще предприемат нови облекчения през втората половина на годината, които да помогнат на икономическия растеж.

Икономическата и политическата несигурност обикновено кара инвеститорите да търсят сигурност в златото, но тази година то се търгува в тандем с по-рисковите активи. Така докато несигурността в Европа остава, злато може и да е под натиск, въпреки очакваните облекчения от централните банки.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички