Спадът на еврото се затвърждава


Спадът на еврото се затвърждава
Снимка:

411

Еврото е затънало близо до двумесечното дъно срещу долара, притиснато от лошите перспективи за икономиката в еврозоната, несигурността около споразумението за помощ за Гърция и липсата на сигнали от банкерите кога Испания ще потърси финансова помощ.

Търсенето на риск намаля и заради спада на американските борсови индекси до нови тримесечни дъна, а инвеститорите стават все по-обезпокоени, че Вашингтон няма да действа достатъчно бързо с „фискалната пропаст”, което е автоматично въвеждане на съкращения на разходите и повишения на данъците в началото на следващата година, което заплашва да вкара американската икономика в рецесия.

Еврото удари в четвъртък двумесечно дъно от 1.2717 срещу зелените пари, а днес се котира на 1.2774 и едва задържа нивата над подкрепата от 1.2741, която представлява 38.2% корекция на растежа от юли до септември. Ако единната валута не успее да задържи тук поевтиняването следващите възможни цели включват 90-дневната пълзяща средна на 1.2653 и 50% корекция на споменатото рали при 1.2607.

Вчера председателят на Европейската централна банка заяви при решението да се запазят лихвите без промяна на 0.75%, че европейската икономика почти не показва сигнали на възстановяване преди края на годината, въпреки облекчените монетарни условия на финансовите пазари. Данни от вчера показаха, че износът на Германия е спаднал с най-голяма скорост след края на миналата година. Цифрите идват след поредица от разочароващи резултати от Германия и увеличават доказателствата, че проблемите на еврозоната започват да оказват влияние на най-голямата европейска икономика, която досега се справяше добре въпреки дълговата криза.

Липсата на съществен напредък при мерките, които подкрепят Гърция и Испания също навредиха на настроенията на пазарите. Драги заяви, че ЕЦБ в голяма степен е направила каквото трябва, за да подкрепи Гърция, докато финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле каза миналата седмица, че може би все още е прекалено рано да се вземат решения за отпускане на нова помощ за Гърция. Тези коментари не са успокояващи преди заседанието на гръцкия парламент в неделя на което ще се обсъжда бюджета и срещата на европейските финансови министри в понеделник. Все пак повечето дилъри очакват тройката международни кредитори да отпусне следващата седмица помощ на Атина, тъй като тя обяви, че свършва с парите на 16 ноември. Драги остана безмълвен и относно Испания, повтаряйки че топката е в правителствата.

Единната валута е видимо слаба срещу другите валути, като удари в четвъртък едномесечно дъно срещу британския паунд и 10-седмично дъно срещу австралийския долар. Срещу йената днес се разменя за 101.45, което не е далеч от едномесечното дъно от вчера на 101.02.

Долар/йена е на 79.53 след спад вчера до 79.32, най-ниско ниво за последната седмица, което се дължи на обрата на финансовите пазари, където се избягват рисковете. Спадът обаче спря при Киджун линията на Ичимоку индикатора, която преминава през 79.31 и е поне засега важна подкрепа. Дилърите виждат малко възможности за голям спад, тъй като японската икономика също е на път да се свие, тъй като експорта се срива.

Австралийският долар е на 1.0424 срещу американския си съименник и се оттегля от един и половина месечния връх от сряда на 1.0480.

Златото се насочва към първо седмично повишение за последния месец

Златото нарасна до 3-седмичен връх днес и е на път да отчете първо седмично повишение за последните 4 седмици, докато остават и надеждите за благоприятна монетарна политика в САЩ след преизбирането на президента Барак Обама и заради опасенията за фискалната пропаст.

Пазарите сега се опасяват от въпросната фискална пропаст, която представлява автоматично увеличение на данъците и намаление на разходите с 600 милиарда долара, което влиза в действие в началото на следващата година и може да върне най-голямата световна икономика в рецесия. Това силно увеличава търсенето на жълтия метал, който предлага сигурност.

Спот цената достигна триседмичен връх от 1737 долара за тройунция и прескочи за първи път през последния месец 20-дневната пълзяща средна, която в момента преминава през 1718 долара. Металът е на път да отчете седмично повишение от 3.4%, което би било най-голямото след края на август. Според технически анализатори днес може да станем свидетели на растеж към 1749 долара за тройунция.

Другите активи предлагащи сигурност, като долара и американските облигации, също са стабилни. Някои анализатори обаче предупреждават, че растежа на тези активи и на суровините е резултат от прехвърлянето на пари от инвеститорите, които преди това ги насочваха към акциите преди изборите в САЩ, надявайки се Мит Ромни да победи. Сега по всичко изглежда, че има обратно позициониране на портфейлите, а не толкова избягване на рисковите активи.

Рисковете в еврозоната не са изчезнали, а ЕЦБ се въздържа от нови стимули и обяви, че не може да направи повече в помощ на Гърция, както и не даде уверение на Испания, че програмата по изкупуване на облигации ще намали разходите й.

Очакванията на пазарите са гръцкото правителство да успее да прокара в неделя закона за бюджет 2013, след като гласува с много малка разлика в полза на пакета от стриктни мерки, които са нужни за получаването на жизненоважната помощ и да се избегне фалита.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички