Спадът на йената се задълбочава, еврото остава стабилно


Спадът на йената се задълбочава, еврото остава стабилно
Снимка:

382

Йената слезе през нощта до 9-месечно дъно срещу долара, когато пробив на ключово ниво на съпротива доведе до разпродажби на ордери спиращи загубите. В същото време еврото остава стабилно преди новата инжекция от ликвидни средства от Европейската централна банка.

Японската валута е под натиск през последните седмици след изненадващото решение за облекчение на монетарната политика от Японската централна банка, спада на излишъка по текущата сметка на Япония и покачването на доходността по краткосрочните американски облигации.

Долар/йена удари 81.66 в ранната азиатска търговия, което е растеж от над 7% спрямо началото на месеца, докато покупките се увеличаваха заради пробива в петък на ключовата съпротива при 80.94. Поръчките от японски износители и прибирането на печалби от краткосрочно търгуващи спекуланти върнаха търговията до нива от 81.15 в 8 часа сутринта.

Техническите анализатори считат пробива за основен сигнал за растеж, тъй като за първи път след 2007 година зелените пари затварят над това ниво на облака Ичимоку, което предполага, че дългият спад на долара от 2007 година наближава своя край. Някои играчи считат за преждевременно да се правят такива прогнози. Други отбелязват, че перспективите за ниски лихви в САЩ могат да ограничат растежа на долара.

Евро/йена скочи до 109.91, което е най-висока стойност след 31 октомври, след което отстъпи по-голяма част от печалбите и се върна на 109.15. Единната валута се котираше срещу долара на 1.3450, което не е далеч от два и половина месечния връх от петък на 1.3486.

ЕЦБ ще предложи тази седмица за втори път неограничено количество евтини тригодишни заеми на европейските банки. Предварителните прогнози сочат, че банките ще вземат 492 милиарда евро, което е близо до заетите 489 милиарда при първата сделка малко преди Коледа. Независимо от интереса самото съществуване на евтини средства от ЕЦБ значително намали риска около европейската банкова система. Това също така печели време за европейските политици да разрешат дълговата криза. Напредък беше постигнат по-рано този месец, когато финансовите министри одобриха втори спасителен пакет за Гърция.

Остават обаче и препятствия и едно от тях беше подчертано на срещата през уикенда на Г-20. На европейските представители им беше казано, че трябва да отделят допълнително пари в борбата с дълговата криза в замяна на помощ от останалия свят. Това увеличи натиска върху Германия да се откаже от опозицията си срещу по-големи европейски помощи.

Високодоходните валути останаха без посока срещу долара, тъй като тяхното рали се изчерпа по-рано през месеца, а някои дилъри отбелязаха и нарастващите опасения за световния растеж при покачващите се цени на петрола. Австралийският долар се разменяше за 1.0685 срещу американския си съименик, което е минимално под цената на затваряне в петък в Ню Йорк от 1.0698. След достигнатия 6-месечен връх на 1.0845 на 8 февруари, австралийският долар се търгува основно в рейндж. Срещу слабата на пазарите йена обаче той нарасна до 87.42, което е най-висока стойност от началото на юли и покачване до този момент за месеца от 7.7%.

Срещата на Г-20 временно спря растежа на златото

Цената на златото спадна днес, притисната от умереното избягване на рискови позиции при суровините, заради опасенията свързани с еврозоната. Високите цени на петрола обаче ограничиха спада.

Жълтият метал поскъпна с над 3% през миналата седмица, докато инвеститорите бяха облекчени от гръцката сделка и очакванията за нови монетарни стимули, което увеличава привлеателността на златото, като средство за защита срещу инфлация.

По време на срещата на Г-20 през уикенда, финансовите министри и управителите на централните банки се обърнаха към еврозоната с призив да вложи повече пари в борбата с дълговата криза, ако иска да получи по-тголяма помощ от останалия свят.

Златото не успя да пробие съпротивата при 1780 долара за тройунция през миналата седмица и вероятно ще се движи на първо време между 1760 и 1780 долара, но в крайна сметка пробива би трябвало да е в посока нагоре.

Спот цената в 8 сутринта беше 1772 долара за тройунция, а миналата седмица поскъпна с 3.3% като в четвъртък удари 5-месечен връх при 1787.11 долара за тройунция. Техническите анализатори прогнозират за днес растеж към 1797 долара за тройунция.

Цената на петрола се задържа около 10-месечния връх при нарасналите опасения свързани с напрежението около иранската ядрена програма.

Геополитическата нестабилност в региона може да помогне на златото, което традиционно е печелившо от политически и икономически проблеми. Слабостта на долара също помага и докато тя се задържи е напълно възможно да бъдат преодоляни нивата от 1800 долара за тройунция. Растежът обаче може да бъде ограничен ако се появят солидни доказателства за икономическото възстановяване.

Междувременно данни показаха, че залозите в полза на златото са достигнали най-високи нива за последните 5 месеца в седмицата завършваща на 21 февруари.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички