Спадът при заплащането в САЩ накара доларовите бикове да охладят страстите


Спадът при заплащането в САЩ накара доларовите бикове да охладят страстите
Снимка: Thinkstock

1208

Щатският долар поевтиня след оповестяването на данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които показаха неочакван спад при заплащането.

Доларът остана на едноседмично дъно спрямо йената на 118.12 йени, докато еврото се възстанови леко до 1.1854, отдалечавайки се от 9- годишното дъно на 1.1754, достигнато в четвъртък.

Дългите доларови позиции бяха разклатени в петък, след като данни показаха, че заплащането в САЩ през декември е реализирало най- големия си спад за последните 9 години, което предизвика сянка на съмнение относно евентуалното увеличение на лихвените проценти, въпреки че неселскостопанската заетост нарасна с 252 000 работни места.

Доларовият индекс леко се отдалечи от 9- годишния връх на 92.528, оставайки на 91.758.

Все пак много икономисти от най- големите банки на Уолстрийт останаха убедени, че Фед ще увеличи лихвените проценти до юни.

За разлика от това, преобладаващото чувство за Европа е, че ЕЦБ скоро ще бъде принудена да предприеме дори още по- смели мерки за стимулиране.

Председателят на централната банка на Италия в неделя предупреди, че рискът от дефлация в еврозоната не трябва да бъде подценяван. Той обясни, че най- добрият начин за справяне с проблема е купуването на правителствени облигации.

Търговци заявиха, че е само въпрос на време, преди пазарите да добавят нови мечи позиции в еврото.

Най- забележителен в ранните часове на понеделник бе австралийският долар, който поскъпна до почти едномесечен връх на 0.8249, запазвайки ускорението си от петък, когато поскъпна с 1% спрямо щатския си съименник.

Въпреки това търговци споделиха, че отрицателния фон на падащите цени на петрола и металите продължава да създава риск за австралийската валута.

Златото поскъпна поради спада на долара

Златото поскъпна в петък, след като доларът и акциите не успяха да реагират на по- добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ, а металът записа първата си седмица на печалба след 3 последователни седмици на спад, след като политическата несигурност около Гърция повиши интереса към безопасни активи.

Спот златото нарасна с 0,9% до 1 227.22 долара за тройунция, продължавайки възхода си от петък и пробивайки върхът от вторник на 1 222.40.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари нараснаха с 0,6% до 1 216.10 долара за тройунция.

Спот цената реализира седмична печалба от 2,5%, прекъсвайки 3- седмичната губеща серия, най- вече поради спада на световните акции в началото на седмицата поради опасения, че Гърция може да се откаже от еврото.

Доларът бе на загуба от 0,4% спрямо кошница от валути, а европейските акции останаха на негативна територия, след като данни показаха, че неселскостопанската заетост в САЩ е нараснала през декември, надминавайки очакванията. Нивото на безработицата се понижи с 0,2 процентни пункта до 6- и половина годишно дъно на 5,6%.

Въпреки скорошните подобрения на пазара на труда, инвеститорите останаха фокусирани върху факта, че протоколът от последното заседание на Фед, публикуван в сряда, индикира че централната банка ще бъде търпелива в увеличаването на лихвения процент поради ниските инфлационни очаквания.

Президентът на Фед- Бостън, Ерик Розенгрен, подчерта предпазливата позиция на Фед, заявявайки, че банката вероятно ще бъде търпелива не само по отношение на времето на първото увеличение, но също така и на следващите.

Златото, което е нелихвоносен актив, обичайно поевтинява, когато е налице среда на нарастващи лихвени проценти.

На физическите пазари търсенето от Китай бе силно през последните седмици поради предстоящото честване на Лунната Нова година през февруари, тъй като златото бива купувано за даване като подарък.

Премиите на Шанхайската златна борса се движеха между 5 и 6 долара над световния бенчмарк, индикирайки силен покупателен интерес.

Сред останалите благородни метали среброто нарасна с 0,5% до 16.62 долара за тройунция, платината спечели 0,8% до 1 224.75 долара за тройунция, а паладият нарасна с 1,6% до 799.97 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички