Спекулативни покупки вдигнаха еврото


Спекулативни покупки вдигнаха еврото
Снимка:

355

Еврото нарасна срещу долара благодарение на покупки от хедж фондове, които задействаха серия от стоп ордери. Доларът губеше позиции и заради излезлите вчера слаби данни за продажбите на дребно в САЩ.

Единната валута и още по-добре представящия се австралийски долар поскъпнаха и срещу йената, достигайки съответно 97.02 и 81.27. Покачването в кроса евро/йена помогна за растежа и в евро/долар, където беше достигнато 1.2314 преди търговията да се установи на 1.2295.

Долар/йена остава под натиск близо до едномесечното дъно след отварянето на японските пазари днес, които вчера почиваха заради официален празник в страната. Заплаха за интервенции от властите в Токио и слабостта в кросовете на йената помогнаха за ограничаване на покачването й срещу зелените пари.

Вниманието на пазарите вече се насочва към най-голямата икономика, тъй като днес и утре председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще направи редовен полугодишен доклад пред Конгреса. Разпродажбите на долара и спада на американските борси подсказва, че пазарите очакват предпазливи коментари от Бернанке.

Долар/йена е на 79.88, което е почти без промяна спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк. Подкрепа е дъното от 15 юни на 78.61, докато съпротива е 200-дневната пълзяща средна при 79.05. Според дилъри силна подкрепа има при 78.50.

Фед увеличи усилията си миналия месец по подържането на ниски нива на дългосрочните лихви, като съобщи, че ще купи нови дългосрочни книжа на стойност 267 милиарда долара, докато продава краткосрочни книжа. Схемата е известна като Операция Туист. Централната банка обаче не стартира трети рунд от покупки на облигации, което е форма на стимули, позната като количествени поощрения.

Според анализатори еврото се е превърнало във валута за финансиране на други покупки след преминаването на доходността по германските и холанндските 2-годишни облигации в негативна. Силата на германската икономика превърна високоликвидните й облигации в основен източник на сигурност по време на дълговата криза в еврозоната. Холандските облигации се радват на подобно търсене.

Единната валута се възползва от натиска срещу долара и след излизането на слабите данни за продажбите на дребно в САЩ отчете печалби. Това обаче не е началото на силен възходящ тренд още повече, че преди оповестяването на цифрите евро/долар все така се търгуваше в посока надолу. Дори и след реализираните печалби единната валута не е далеч от 2-годишното дъно на 1.2162, което беше ударено миналата седмица.

Конституционният съд в Германия съобщи в понеделник, че няма да произнесе решение преди 12 септември относно европейския спасителен фонд, познат като Европейски Механизъм за Стабилност.

Австралийският долар бе подкрепен от стенограмата, която показа, че централната банка не вижда причина за намаление на лихвите по време на заседанието през юли, тъй като вече е направено необходимото монетарно облекчение, а данните показват, че вътрешната икономика разполага с по-голям потенциал отколкото първоначално се считаше.

Минимално покачване на златото преди изказването на Бернанке пред Конгреса

Златото нарасна днес преди изказванията на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Конгреса, които трябва да дадат представа дали централната банка ще предприеме нови монетарни стимули.

Докладът на Бернанке идва след лоши данни в предишния ден, когато стана ясно, че продажбите на дребно през юни са спаднали за трети пореден месец. Това увеличи серията от слаби данни, което предполага, че икономическия растеж в САЩ започва да изчезва.

Доларът е притиснат до едномесечно дъно срещу йената. Обратната корелация между долара и златото се засили през последните няколко седмици, а това означава, че двата актива все повече се търгуват в противоположни посоки.

За днес прогнозите сочат минимално покачване на жълтия метал, а пазарите изглежда калкулираха очаквания за нови монетарни стимули. Ако по-късно Бернанке намекне за количествени поощрения, то златото вероятно ще пробие нивата от 1600 долара за тройунция.

През последните два месеца търговия е в рейнджа от 100 долара над 1530, а на инвеститорите им липсва увереност за посоката, докато ФЕД остава неясен за стимулите. Спот цената тази сутрин беше 1594 долара за тройунция.

Купувачите от Азия отново странят от пазара след отскачането на цената от дъното за миналата седмица близо до 1550 долара. Приближаването на нивата от 1600 долара обаче отново възпира физическия сектор от покупки.

В понеделник МВФ намали прогнозите си за световния икономически растеж и предупреди, че перспективите може и още да се влошат ако банкерите в еврозоната не действат достатъчно смело и не ускорят потушаването на кризата в региона.

Доходността по 10-годишните американски облигации падна до историческите дъна вчера, след като спадът в продажбите на дребно даде последното от много доказателства, че икономиката се забавя, което пък увеличи залозите за нови стимули от Федералния резерв.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички