Срив на еврото


Срив на еврото
Снимка: Getty Images

2153

Еврото потъна днес до двумесечно дъно, ден след като ЕЦБ намекна за нови стимули през декември, което доведе до един от най-големите дневни спадове на единната валута през последните години. Евро/долар достигна в един момент по време на азиатската сесия нива от 1.1072, пробивайки 1.11, което беше основна подкрепа през последните седмици.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че банката проучва нови мерки от стимули, които могат да бъдат разкрити още през декември и е готова да намали лихвите си до отрицателни нива, което ефективно ще увеличи таксите, които ЕЦБ налага върху депозитите от излишни резерви.

Шокът от думите на Драги беше достатъчно голям, за да запрати еврото надолу и да отчете втория най-голям спад след 2011, който беше засенчен единствено на 22 януари тази година когато ЕЦБ оповести сегашната си програма от покупки на облигации. Търгуваните обеми вчера бяха също и най-големите през годината. Евро/паунд падна до 0.7205 и приближи дъното от 22 септември на 0.7197.

При опциите спредовете се разшириха в полза на евро пут вариантите или това е правото да се продава евро като едномесечните спредове достигнаха най-високи нива след юли. Въпреки всичко някои анализатори са на мнение, че еврото трудно ще слезе значимо и да излезе от утвърдения през последните месеци рейндж от 1.11-1.15. В подкрепа на еврото е и поведението на Федералния резерв. Въпреки, че мнозина очакваха повишение на лихвите преди декември, опасенията за забавения световен растеж и силата на долара най-вероятно ще накарат Фед да изчака следващата година преди да премине към действия. Това оставя вниманието на пазарите към срещата на Фед, която предстои на 27 и 28 октомври.

Новините от ЕЦБ вчера подкрепиха покупките на рискови активи и от това пострада йената, която падна срещу долара до едномесечно дъно. Долар/йена днес е 120.70, а преди това достигна 120.78. Нещо повече. Коментарите на ЕЦБ увеличиха шансовете следващия петък ЯЦБ да разшири стимулите си по време на редовното си заседание. Тя обаче по-вероятно ще изчака действията на ЕЦБ през декември преди да вземе твърдо решение.

Търсенето на рискови и доходни активи повдигна австралийския долар до 0.7240 и той продължи да се възстановява след двуседмичното дъно вчера на 0.7182.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички