Свалянето на кредитния рейтинг на Испания ужили еврото


Свалянето на кредитния рейтинг на Испания ужили еврото
Снимка:

403

 Еврото се сблъска с лошата новина, че от „Стандард ен Пуърс” са намалили кредитния рейтинг на Испания с две нива, докато йената може да тръгне и в двете посоки в зависимост от размера на монетарните облекчения на ЯЦБ тази сутрин.

Единната валута за кратко слезе на 1.3176 при затваряне вчера в Ню Йорк на 1.3236, но след това се възстанови до 1.3202, получавайки подкрепа от покупки срещу йената. Кросът евро/йена нарасна до 107.27.

„Стандард енд Пуърс” намали кредитния рейтинг на Испания от А до ВВВ-, както и описа перспективите на негативни, предупреждавайки, че бюджетният дефицит на правителството може да се влоши още повече заради икономическото свиване.

Новината може да доведе до ново повишение на доходността по испанските облигации по-късно днес до нива над 6%, а с това и еврото да поевтинее. „Стандард енд Пуърс” запази кредитния рейтинг на Ирландия на ВВВ- плюс, но потвърди негативните перспективи, което означава, че има 33% шанс за намаление на рейтинга през 2012 или 2013 година.

Долар/йена нарасна до 81.25 спрямо затваряне в Ню Йорк на 80.95. Според източници близки до ЯЦБ, тя вероятно ще увеличи покупките на активи с 10 трилиона йени (123 милиарда долара), а също може и да разшири матуритета на правителствените книжа в които се цели с 3 години.

В самата банка все още няма консенсус дали трябва да се увеличи програмата от 30 триилона йени с обичайните 5 трилиона, или с двойно по-голяма сума, както беше през февруари, с цел по-голям ефект на пазарите. Най-общо казано дилърите се подготвят да продават долар/йена при 5 трилиона йени и да купуват при 10 трилиона.

Технически погледнато долара има силна подкрепа при върха на облака Ичимоку на седмична графика при 80.42. Следваща силна подкрепа е 80.10, което е 50% корекция на ралито от февруари до март.

Австралийският долар се търгува на 1.0380 срещу зелените пари, отстъпвайки от вчерашния връх на 1.0399.

По-късно днес Италия ще проведе аукцион за 6.25 милиарда евро. Пазарите очакват подкрепа от местните банки, което помогна на Италия по време на аукционите през ноември, когато беше заплашена от съдбата на дълговата криза в Гърция. Слаб резултат на днешния аукцион ще окаже натиск върху евро/долар.

Растежът на златото спря след новината за понижение на рейтинга на Испания

Златото изпитва сериозни затруднения с покачвананията заради понижението на кредитния рейтинг на Испания, което възобнови опасенията за дълговата криза в еврозоната. Силата на долара след завършилото заседание на ЯЦБ допълнително оказва натиск.

Жълтият метал следваше по-рисковите активи и удари връх вчера при 1660.60 долара за тройунция при излезлите положителни данни за пазара на имотите в САЩ и все още използвайки инерцията от заседанието на Фед, който описа икономиката като подобряваща се и не се отказа от нови монетарни облекчения ако се налагат. Световната икономика обаче не върви добре при по-големия от очакваното спад на бизнес настроенията в еврозоната през април и забавянето на растежа на пазара на труда в САЩ. Предизвикателствата пред Европа обаче са по-големи.

Спот цената тази сутрин беше 1655 долара за тройунция и засега отчита покачване от 0.8% за седмицата. Тенденцията за монетарни облекчения ще оказва подкрепа на златото, но сила на долара ще ограничава печалбите му.

ЯЦБ в крайна сметка обяви, че ще увеличи фондовете за покупки на активи с 10 трилиона йени до 40 трилиона йени, като очаква, че новата мярка ще помогне на японската икономика да достигне устойчиви нива на растеж.

На физическия пазар в Азия интересът е слаб, тъй като златото не успя да пробие рейнджа, който утвърди през последния месец. Според дилъри интереса ще се върне при спад на цената до 1620 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички