Теглене на печалби временно спира долара


Теглене на печалби временно спира долара
Снимка:

414

Ралито на долара спря, тъй като инвеститорите започнаха да прибират печалби от скорошното му добро покачване преди достигането на ключови нива на съпротива.

Възходящият тренд на зелените пари обаче остава непокътнат заради по-добрите перспективи пред американската икономика.

Корекцията на долара помогна на еврото да се въстанови от едномесечното дъно на 1.3002 до 1.31 в ранните часове днес. Първа подкрепа е 1.30, следвана от дъното на 16 февруари на 1.2973.

Слабостта на долара помогна и на високодоходните валути да се възстановят. Австралийският долар скочи до 1.0545 срещу американския си съименик, но скорошните върхове над 1.0550 засега задържат покачването. Подкрепа е 200-дневната пълзяща средна на 1.0404.

И сега обаче пазарите не са се отказали от продължение на доларовите печалби. Последните данни от САЩ дадоха допълнителни доказателства, които подкрепят становището, че възстановяването в най-голямата икономика става все по-самостоятелно удържимо.

Това накара пазарите да намалят очакванията си по отношение на нови стимули от Федералния резерв и увеличи доходността по американските облигации, все фактори които стоят зад последния растеж на долара.

Данни в четвъртък разкриха, че броят на хората в САЩ търсещи за първи път помощи срещу безработица е спаднал през миналата седмица до най-ниски стойности за последните 4 години, а активността в североизточните региони е нараснала през този месец.

При нарастването на основните американски борсови индекси до най-високи нива за последните 10 години, каъвто е случаят с НАСДАК или след средата на 2008, какъвто е случаят със „Стандарт енд Пуърс”, както и при липса на сигнали, че доходността по облигациите ще пада, търгуващите очакват нова сила на долара независимо дали ще е преди или след уикенда.

Риск за такова развитие е планираната реч на представителя на Фед Чарлз Евънс във Франкфурт, тъй като той е известен с предпазливите си изказвания.

Днес следобед излизат и данните за индекса на потребителските цени в САЩ, които също ще бъдат внимателно наблюдавани от пазарите.

Златото нараства и днес, но се очертава да завърши трета поредна седмица със загуби

Златото продължи и днес да напредва, докато и еврото растеше срещу долара. Благородният метал обаче е на път да отчете трета поредна седмица на загуби при подобрените икономически прогнози за САЩ, които провокираха инвеститорите да преместят парите си извън златото.

Въпреки че ралито на долара временно спря, възходящият тренд за зелените пари остава без промяна след липсата на сигнали от Фед за нови покупки на активи, които да поддържат лихвите ниски. Нещо което би дало сила на златото.

Рано сутринта спот цената беше 1661 долара за тройунция, което е растеж за деня от около 3 долара. В сряда металът удари най-ниски стойности след 16 януари на 1634.09 долара за тройунция при намаляващите очаквания за нови монетарни облекчения в САЩ.

В момента пазарите не изпитват нужда да търсят сигурни активи и това може да доведе до поевтиняване на златото към 1620 долара. Рекордните нива от 1920 долара за тройунция бяха достигнати през септември, когато бяха налице опасения, че дълговата криза в еврозоната ще спре растежа на световната икономика.

На теория по-силния долар прави деноминираните в долари суровини по-скъпи за притежателите на други валути. Ако все пак златото преодолее близкия краткосрочен низходящ натиск ще се изправи пред съпротива при 1726 долара.

При борсовите индекси японския „Никей” се стабилизира днес след затварянето вчера на 8-месечен връх. Днес растежът беше ограничен от теглене на печалби от експортните компании след силното рали.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички