Тласък за еврото


Тласък за еврото
Снимка:

407

На среща, проведена вчера в Берлин, лидерите на Франция и Германия заявиха, че ускоряването на икономическия растеж в еврозоната е приоритет в усилията за овладяване на дълговата криза.

Дръзките намерения на Саркози и Меркел подкрепиха паразите, което доведе до всеобщ спад на американския долар. EUR/USD успя да се изтласка от новото си дъно в 1.2666, записано в ранните часове на азиатската сесия.

Тази сутрин едината валута се разменя на цена от 1.2780/90 долара. Еврото коригира и срещу другите си два основни конкурента, в лицето на японската йена и британския паунд.

Меркел и Саркози настояват проектът за затягане на фискалната дисциплина да бъде подписан до 1 март. Германският канцлер призова Гърция и частните й кредитори бързо да постигнат споразумение за преструктурирането на дълга на Атина. В противен случай, няма да бъде възможно Гърция да получи следващия транш от спасителното финансиране.

На дадената пресконференция френският президент от своя страна подчерта, че Франция трябва да стои плътно зад своите обещания и да понижи своя дефицит. Съгласувано с канцлера Меркел, ЕЦБ трябва да направи всичко необходимо, за да подпомогне създаването на механизма за финансова стабилност в Европа (EFSF). Саркози обеща, преговорите за фискалната политика да бъдат приключат до дни.

Френският лидер възнамерява да въведе в страната данъка върху финансовите транзакции по проекта на Европейската комисия, за да даде пример на останалите държави от Европейския съюз. Предложението на ЕК е данъкът да бъде в размер на 0,1% и да бъде събиран при всички сделки с акции или облигации между финансови институции, ако поне едната от двете страни по сделката е базирана в държава членка на ЕС. Очаква се данъкът да засегне 85% от сделките между финансовите институции, като операциите на валутния пазар няма да бъдат облагани.

Най-голямата немска банка - Deutsche Bank AG обяви своите прогнози за форекс пазара през 2012 г. Анализаторите на банката очакват спад на EUR/USD през първата половина на 2012 г. до 1.2000 нивото и рязък спад на кроса EUR/JPY към 90.00 йени нивото. Според водещата немска банка, основна причина за по-нататъшната обезценка на еврото на валутния пазар ще бъде задълбочаващата се дългова криза в еврозоната през първите месеца на настоящата година.

Днес немският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с управителя на МВФ - Кристин Лагард в Берлин. Това ще бъде неофициална среща, на която ще се дискутира европейската дългова криза. Срещата част от поредицата от срещи, които ще бъдат проведени в Берлин тази седмица, целящи да бъде разрешена кризата с дълга в еврозоната. В сряда канцлерът има планирана среща с италианския премиер Марио Монти отново в Берлин.

Златото и петролът започнаха седмицата при разнопосочна търговия

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец февруари се движиха в тесни граници по време на вчерашната търговия, между 100 и 102 долара за барел, като в крайна сметка затвориха дневната сесия около цената си на отваряне, към 101.30 долара за барел. Тази сутрин черното злато отчита лек ръст и се търгува на цена от 102.10/30 долара за барел.

Златото също се търгуваше разнопосочно, в рамките на 1604 – 1624 долара за унция, като затвори на цена от 1610/11 долара. Тази сутрин ценният метал се разменя на нива от 1621/22 долара за унция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички