Търсене на сигурност след срива на златото и експлозията в Бостън


Търсене на сигурност след срива на златото и експлозията в Бостън
Снимка:

453

Йената удари двуседмичен връх, докато високодоходните валути поевтиняха днес след разочароващи данни от Китай, срив на суровините начело със златото и експлозията в Бостън, които породиха избягването на рискови активи. Разпродажбите на йени и без това намаляха след миналата седмица, тъй като САЩ обявиха в последния си валутен доклад, че ще наблюдават Япония дали не провежда политика на девалвиране на йената с цел спечелване на конкурентно предимство за експорта си.

Доларът падна в един момент и до 95.6 йени, което е най-ниска стойност след 4 април, след доклада за експлозиите в близост до финалната линия на маратона в Бостън. По-късно последва възстановяване и днес сутринта търговията е при 97.6. Това все още обаче е много далеч от 4-годишния връх през миналата седмица на 99.9, който дойде вследствие на огромния пакет от стимули обявен по-рано през месеца от Японската централна банка.

Инвеститорите избягват разпродажбите на йени в момента и заради предстоящата среща на Г-20 във Вашингтон, която започва в четвъртък. Аргументът им е, че другите държави могат да протестират и дори да предприемат мерки срещу скоростната обезценка на йената, която набра скорост след началото на кампанията на ЯЦБ на 4 април.

Доларът падаше срещу йената и заради данни показали през април по-слаб от очакваното растеж на производствения сектор в щата Ню Йорк, което увеличава опасенията, че световната икономика губи ускорение. Според технически анализатори зелените пари в момента разполагат с множество подкрепи около 96.25/96.35, включително линиите Тенкан и Кижун по дневните графики на индикатора Ичимоку. На същите нива двойката се търгуваше и непосредствено преди излизането на доклада за трудовата заетост в САЩ по-рано този месец.

В момента повечето търгуващи са предпазливи и не биха се завърнали към търсенето на рискови активи преди да видят стабилизиране на цените на суровините. Инвеститорите изкупуват обратно йената срещу високодоходните валути и заради неочаквания спад на възстановяването в китайската икономика през първите три месеца на 2013 година. Австралийският долар потъна срещу йената и отчете в понеделник най-големия дневен спад за последните 2 години, достигайки нива от 99.40 Днес кросът е на 101.15. Австралийският долар сериозно падна и срещу долара и днес се котира на 1.0362. Най-големия катализатор за тези му спадове обаче беше срива на златото, което се обезцени с 9% в понеделник, най-голямо процентно поевтиняване за един ден след 1983 година. Днес жълтия метал продължава да пада и по време на азиатската търговия приближи дъното от 2011 година.

Събщенията за експлозиите в близост до финалната линия на маратона в Бостън влошиха търсенето на рискови активи от инвеститорите. Говорител на Белия дом съобщи, че двойната експлоция се третира като терористичен акт. Еврото не беше в главната роля при разигралите се събития, въпреки че днес сутринта все пак нарасна срещу долара до 1.3075. Единната валута обаче остава под едномесечния връх от четвъртък на 1.3138.

Рекордно голям срив в историята на златото

Цената на златото се срина с нови 125 долара в понеделник и отчете най-голямо дневно поевтиняване в цялата история, докато инвеститорите ликвидираха масирано позициите си в него след месеците на разочарование от представянето на метала.

В процентно отношение, обезценката в понеделник от 9% е най-голяма след 1983 година и почти два пъти по-голяма от тази в петък. Суровините масово се обезцениха вчера, но малко от тях толкова колкото златото, което достигна 2-годишно дъно и среброто, което потъна с 11%. Потъването на жълтия метал изненада дори ветерани сред инвеститорите, които често използват златото като защита срещу инфлация и други рискове на пазара. Падането в понеделник засенчи паниката от 22 януари 1980 година, която дойде един ден след достигнатия тогава рекорд от 850 долара за тройунция и се дължеше на инфлация породена от петрола вследствие на съветската интервенция в Афганистан и революцията в Иран.

Големият въпрос в момента е дали златото навлезе в траен тренд на спад след 12 поредни години на растеж. Златото достигна най-ниски стойности след февруари 2011 година и в момента почти загуби наполовина печалбите от ралито започнало през 2008 година при икономическата криза. Текущата цена е и с около 550 долара под рекордния връх от 1920.30 долара за тройунция достигнат през септември 2011 година. Обезценката от този връх е 30%.

Спот цената слезе до 1336 долара, въпреки че днес бяха върнати част от загубите при новината за двете експлозии на маратона в Бостън и сутринта търговията беше при 1361 долара за тройунция.

Сривът на златото доведе до драстично поевтиняване на цените на бижутерите в Ню Йорк и мнозина купувачи търсиха изгодните сделки. Частни инвеститори пък се втурнаха да изкупуват златни монети на много по-ниските цени.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички