Увеличените резерви на МВФ не подкрепиха еврото


Увеличените резерви на МВФ не подкрепиха еврото
Снимка:

417

Еврото се отдръпна днес от 2-седмичния връх срещу долара, правейки пауза след най-доброто си седмично представяне след февруари. Единната валута получи слаба подкрепа от решението на МВФ през уикенда да удвои извънредните си фондове.

Опасенията за приближаващите аукциони в Италия и Холандия и страховете за политически проблеми, заради стриктните мерки ще задържат покачванията на еврото.

Австралийският долар поевтиня, след като индексът на цените на производителите затвърди очакванията за намаление на лихвите през следващата седмица. Паундът се придържаше към котировките, които достигна като новата любима валута на пазарите след оптимистичните данни за продажбите на дребно.ч

Увеличението на фондовете на МВФ е просто мярка за сигурност и сама по себе си не е достатъчна за повишено търсене на рискови активи.

Евро/долар се търгуваше сутринта на 1.3195, при връх в петък на 1.3225 и след поскъпване от 1% през миналата седмица, което не се беше случвало от края на февруари.

Развитите и нововъзникващите икономики се споразумяха да удвоят извънредните фондове на МВФ, за да помогнат при удържането на европейската дългова криза. САЩ обаче не участват в увеличението, а мярката не е достатъчна, за да успокои инвеститорите, че лихвите по дълга на държавите от еврозоната ще спаднат до по-ниски нива.

Еврото загуби част от печалбите и заради президентските избори във Франция, където настоящият президент Никола Саркози е на второ място след претендента Франсоа Оланд.

Някои анализатори предполагат, че Оланд, от който се очаква да спечели втория тур на 6 май, ще е по-малко ангажиран с исканите от Германия стриктни мерки, което може да намали силата на общата политика на двете най-големи икономики в еврозоната.

В допълнение, Холандия е на път да проведе нови избори след неуспеха през уикенда на важните дискусии за бюджетни съкращения. Това доведе спреда по доходността между ААА рейтинговите холандски облигации и германските им еквиваленти до многогодишни върхове, докато спредът по италианския дълг нарасна до 3-месечен връх.

Холандия и Италия ще проведат ауциони във вторник, което ги поставя във фокуса на внимание за търговията при еврото в следващите часове. Дилърите не очакват излизане на еврото от преобладаващия рейндж от грубо 1.30-1.33 срещу долара. Върховете от края на март и началото на април около 1.3375/85 представляват следваща солидна съпротива.

Долар/йена се търгува на 81.30, което е спад от 0.3% спрямо края на миналата седмица. Въпреки, че Японската централна банка е под политически натиск за нови монетарни стимули по време на заседанието през тази седмица, някои специалисти виждат шанс за краткотрайно покачване на йената.

Федералният резерв също има редовно заседание през тази седмица, като пазарите ще следят за сигнали за нови покупки на облигации.

Неочаквано силните данни от петък за продажбите на дребно във Великобритания дойдоха без съмнение като облекчение за АЦБ, която се опитва да подсили слабия растеж във време на упорито висока инфлация, сурови стриктни мерки и слабо повишение на заплатите. Паундът се разменя за 1.6132 срещу долара, след като удари пет и половина месечен връх на 1.6152. Евро/паунд е 0.8181 и не е далеч от 20-месечното дъно от миналата седмица на 0.8159.

Австралийският долар слезе с 0.4% срещу американския си съименик до 1.0340 след слаби данни за цените на производителите, които бетонираха прогнозите за намаление на лихвите с 25 пункта, по време на заседанието на централната банка на 1 май. Котировките в момента обаче остават в добре познатия от миналата седмица рейндж 1.03-1.04.

Златото зависи от предстоящото тази седмица заседание на Федералния резерв

Златото се търгува около 1640 долара за тройунция след данните, показали стабилизираща се фабрична активност в Китай, докато инвеститорите се настройват за заседанието на Фед по-късно през седмицата, за да преценят по-добре състоянието на най-голямата икономика.

Жълтият метал поевтиня с 1% през миналата седмица в тандем с акциите и останалите суровини. Тогава се подновиха опасенията за дълга в Испания и съответно за световния икономически растеж, както и намаля търсенето на рискови активи.

Фабричното производство в Китай нарасна през април, като покачване отчетоха и поръчките за износ. Всичко това в съответствие с предварителните очаквания.

Златото в момента се търгува изцяло върху външни новини. Натискът върху цената не е изчезнал напълно и пазарът се опитва да тества подкрепата при 1630 долара.

Отношението на Фед към монетарните стимули е водещия фактор зад колебанията на цените на златото през последните месеци. Ако Фед не намекне, по време на предстоящото заседание във вторник и сряда, за нови стимули, то златото бързо ще започне да расте.

Спот цената днес е почти без промяна на 1642 долара за тройунция. По време на азиатската търговия цената беше в рейндж от 3 долара. След началото на миналата седмица златото се търгува между 1630 и 1660 долара, а търгуваните обеми са малки при липсата на увереност в инвеститорите.

Златарите в Индия, която е най-големия потребител в света, продължават да странят от покупките, въпреки предстоящия фестивал във вторник. Причина за въздържанието им е слабостта на рупията, което доведе до по-скъпи цени на вносното злато.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички