В очакване на изхода от преговорите за гръцкия дълг


В очакване на изхода от преговорите за гръцкия дълг
Снимка: Thinkstock/Guliver

1268

Паундът удари днес шест седмичен връх след последните оптимистични изказвания от Английската централна банка, докато другите основни валути останаха почти без промяна. Американските пазари са затворени днес заради официалния празник по случай деня на президента. По-късно през седмицата пък много азиатски финансови центрове ще бъдат затворени заради Лунната нова година.

Стерлингът напредна срещу долара до 1.5435, което не се е случвало от 2 януари. Инвеститорите са положително настроени към валутата след относително агресивните сигнали напоследък от АЦБ. Управителят Марк Карни и неговия заместник Бен Броудбент заявиха, че следващата промяна на лихвите е вероятно да бъде нагоре. Членът на управителния съвет Марк Уейл повиши напрежението като спомена, че АЦБ трябва да стартира покачване на лихвите по-рано отколкото инвеститорите очакват, тъй като инфлацията се възстановява от сегашните ниски нива.

Що се отнася до еврото, фокуса остава върху Гърция и преговорите й да си осигури ново дългово споразумение с партньорите си от еврозоната. Без да има яснота около изхода, на пазарите липсва убеденост дали да се продава или купува еврото. В резултат на това единната валута се търгува в рейндж през последните седмици като последно гравитира около нивата от 1.14. Според специалисти еврото го очаква голяма волатилност независимо от изхода на преговорите. Излизане на Гърция без съмнение ще е негативно, тъй като ще увеличи рисковете за нестабилност в еврозоната. Ако пък има сделка при която няма облекчение на суровите ограничения или на дълга, то еврото краткосрочно може и да забави спада си от последните месеци.

Кросът евро/йена е на 135.24 и се отдалечава от триседмичния връх на 136.70 достигнат в четвъртък. Долар/йена слезе на 118.49 след едномесечен връх от 120.48 в сряда.

При другите валути добре се представя канадския долар. Причината е, че петрола може би е намерил дъно. В петък, сорта Брент достигна връх за 2015 на нива над 60 долара за барел. Канадският долар е на 1.2425 срещу южния си съседи. Австралийският долар също е стабилен на 0.7785.

Тази седмица ще видим стенограмите от последните заседания на централните банки в Австралия, САЩ и Великобритания, докато Японската централна банка има редовно заседание.

Златото предпазливо разширява печалбите си за трети пореден ден

Златото продължава да печели за трети пореден ден, подкрепено от търсенето на сигурност преди преговорите отнасящи се за бъдещето на Гърция в еврозоната. Спот цената е 1232 долара за тройунция.

По-късно днес, финансовите министри от еврозоната ще имат среща в Брюксел при която ще търсят общ план с новото правителство в Гърция. Последното беше избрано след като обеща на избирателите да сложи край на ограничителните мерки в Гърция. Ако заседанието не произведе резултати ще се засилят опасенията, че Гърция се е насочила към кредитна криза, която ще я принуди да излезе от еврозоната.

Металът намира подкрепа и от слабостта на долара. Той падна в петък, когато стана ясно, че потребителските настроения в САЩ неочаквано са спаднали през февруари до 11-годишно дъно. Слабият долар прави златото по-евтино за притежателите на други валути. Настроенията обаче срещу златото остават негативни, защото инвеститорите продължават да калкулират повишение на лихвите на Федералния резерв по-късно през годината. Такова действие ще намали търсенето на активи не предлагащи лихва за притежанието им.

Активите на най-големия в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.42% до 768.25 тона.

Инвеститорите наблюдават покупките от Китай за Лунната нова година. Китай излиза в едноседмична почивка в сряда.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички