Валутните пазари са в очакване на утрешното изказване на Бернанке


Валутните пазари са в очакване на утрешното изказване на Бернанке
Снимка:

748

Доларът се покачи спрямо йената в понеделник, тъй като търговци обявиха, че разпродажбата от миналата седмица е прекалена и все още е възможно ФЕД да бъде първата централна банка, която да приключи с политиката си на свръхоблекчаване.

Печалбите на зелената валута бяха изядени, след като данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали по- малко от очакваното през юни, което намали очакванията за намаляване на стимулите на ФЕД през тази година. Но въздействието бе компенсирано от друг доклад, който показа, че ръстът на производството в щата Ню Йорк се е ускорил през юли.

Анализатори споделиха, че доларът може да изпита затруднения при опита си да продължи движението нагоре, преди изявлението на председателя на ФЕД Бен Бернанке в сряда и четвъртък. Валутата загуби 1.7% през миналата седмица, след като Бернанке заяви, че гъвкавата монетарна политика ще бъде необходима в обозримото бъдеще.

Програмата на ФЕД за изкупуване на облигации, известна още като “количествени облекчения”, натежа върху представянето на долара, тъй като е еквивалентна на печатането на пари и по този начин разрежда стойността на валутата.

Доларът достигна тригодишен връх спрямо кошница от валути миналия вторник, когато очакванията за намаляване на стимулите на ФЕД още през септември нараснаха. Но коментарите на Бернанке от протокола от последното заседание на банката опровергаха тази гледна точка.

Еврото изтри загубите от по- рано и остана да се търгува близо до средното ниво от 1.3069, с печалба за деня от 0.2%. По рано в понеделник то докосна дъно на 1.2993 долара.

Изгледите пред единната валута останаха крехки, след данните за спад в германския износ, загубата на последното А от кредитния рейтинг на Франция и препирните на политическата сцена в Португалия, относно мерките за строги икономии.

Забавянето в китайския икономически растеж също може да нарани еврото, тъй като “основните износители от Европа все повече се насочват към Китай и Азия през последните години, особено като се вземат под внимание проблемите в периферията на евросъюза”, споделиха анализатори.

Доларът се покачи с 0.52% до 99.77 йени, като нивото на подкрепа в случая е на 98.15 йени.

Въпреки възможността за отстъпление в краткосрочен план, повечето инвеститори остават настроени бичи към долара в дългосрочен план. Дискусиите относно ФЕД са фокусирани върху момента за намаляване на стимулите, споделиха те, докато централните банки в еврозоната, Великобритания и Япония остават предразположени към допълнително облекчаване.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелената валута спрямо кошница от валути, се повиши незначително с 0.2% за деня до 82.989, възстановявайки се от дъното за миналата седмица на 82.418. Подкрепата бе на 100- дневната пълзяща средна, около 82.670.

Златото остана почти без промяна в очакване на изказването на Бернарке 

Златото се търгуваше с малки промени, тъй като инвеститорите очакват изявлението на председателя на ФЕД Бен Бернанке пред Конгреса по- късно през седмицата, за да потърсят следи, които да подскажат кога централната банка ще започне да намалява стимулите си.

Спот цените изгубиха 0.01% от стойността си до 1283.84 долара за тройунция, след лек спад в понеделник.

Продажбите на дребно в САЩ бяха по- малко от очакваното през юни, което е поредният знак за забавяне на икономическия растеж и дава повод за предпазливост от страна на ФЕД, който обмисля  намаляването на месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Разочарованието бе смекчено от данните за ускоряване на растежа в производствения сектор на щата Ню Йок през юли.

Пазарът отново е съсредоточен върху полугодишния отчет на Бернанке пред Конгреса в сряда и четвъртък, като събитието ще се следи внимателно за индикации относно точния момент и скоростта на редукцията в покупките на облигации.

Инвеститорите изчакват цените на златото да се стабилизират, преди да се завърнат към изкупуването на актив, който се срина през годината, макар притесненията около икономическото възстановяване да правят перспективите пред метала в дългосрочен план по- атрактивни.

Чилийският апелативен съд вчера взе решение да преустанови дейността на противоречивата златна мина на Барик Голд Корп, докато компанията не изгради инфраструктури за предотвратяване на замърсяването на водата, и нареди екологичното разрешително на мината да бъде преразгледано.

Камарата на мините на Южна Африка предложи увеличение от 4% в заплащането на работниците в златната индустрия в понеделник, което е малка част от исканото от синдикатите увеличение от 60 до 100%, което е възприемано като най- тежкото искане от края на апартейда през 1994 до сега.

Американският суров петрол нарасна до 106.32 долара за барел, преди да се върне близо до старите нива, като преди това реализира спад под 105 долара след публикуването на данните за продажбите на дребно в САЩ. В момента цената му е около 106.06 долара.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички