Валутните пазари се стабилизираха


Валутните пазари се стабилизираха
Снимка:

480

Валутният пазар остана сравнително спокоен на старта на новата седмица, след бурния край на изминалата.

Основните валути се търгуваха в тесни граници, без съществени изменения за деня, в тон със слабата активност на пазарите, характерна за месец август. Въпреки че еврото не успя да се повиши съществено спрямо основните си конкуренти, то европейските борсови индекси отчетоха стабилен ръст, достигайки най-високата си стойност от месец април насам.

Тази позитивна вълна обхвана и американските борси в следобедните часове на деня. Основните американски индекси отчетоха умерен ръст, достигайки до 3-месечен връх, след като Европейската централна банка обяви, че ще предприеме действия за преодоляване на дълговата криза в еврозоната.

Dow Jones нарасна с 0,2% до 13 117 пункта, воден от акциите на Bank of America, Standard & Poors 500 напредна с 0,2% до 1 394 пункта, като подиндексите на технологичните и добивните компании дърпаха индекса нагоре. Nasdaq се повиши с 0,7% до 2 989 пункта.

Търговията на европейските дългови пазари също се стабилизира, след спекулациите, че ЕЦБ ще поднови своята интервенция на вторичният дългов пазар, което от своя страна доведе до нов спад на лихвите на „периферните“ дългови книжа в еврозаната. Лихвата по 2г. книжа на Италия се понижи с 11 пункта за деня към 3.01%, а на 2г. испански книжа - с нови близо 50 пункта към 3.48%. Това са тримесечни дъна и за двата вида облигации. Лихвите по 10г. книжа на Италия спаднаха с 6 пункта към 5.99%, а на 10г. испански облигации - с 11 пункта към 6.73%.

Спадът на напрежението на финансовите пазари като цяло, води до покачване на риск апетита на инвеститорите, което е негативен фактор за т.нар. валути убежища като долара и йената, и позитивен за високодоходните, като австралийския и новозеландския долар, както и еврото.

Днес има падеж на опции за EUR/USD в 1.24 нивото, а оферти купува има към 1.2370/80 нивото, като само пробив под това ниво може да отслаби натиска върху долара. От икономическите данни за днес, внимание заслужават БВП на Италия и Великобритания.

В ранните часове на тази сутрин Австралийската централна банка реши да остави основния лихвен процент без промяна, на ниво от 3.5%.

Петролът и златото отчетоха втори пореден ден на ръст

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец септември поскъпнаха с 2 долара за деня, до 92.20 долара за барел. Ръстът на индексите и на ресурсните валути доведоха до ръст и на петролните продукти. Тази сутрин цената на черното злато се котира на нива от 92.10/20 долара за барел.

Цената на златото се повиши в понеделник и продължи възстановяването от последната сесия след четири дни на спад. Спекулациите, че Федералния резерв може би ще трябва да пусне ново печатане на пари, за да усили икономическия растеж, дава солидна опора на златото през тази година.

Нови монетарни облекчения ще запазят натиска върху дългосрочните лихви, а това ще запази алтернативните разходи за поддържане на златото ниски, както и ще притисне долара и ще увеличи инфлационните очаквания в дългосрочен план. Тази сутрин ценният метал се търгува на цена от 1611/12 долара за унция.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички