Вероятноста за повишение на лихвите на Фед през септември отново намалява


Вероятноста за повишение на лихвите на Фед през септември отново намалява
Снимка: Getty Images/Guliver

2744

Предпочитаното от Фед измерване на инфлацията през основния индекс за личните потребителски разходи излезе над очакванията на нива от 1.6% на годишна база и с ръст от 0.1% за месеца. Така, макар и бавно, инфлацията продължава да нараства, но определено не и с такава скорост, че да изисква незабавни действия. Данните все пак показват, че икономиката е добре подкрепена от потребителите.

Шансовете за повишение на лихвите през септември спаднаха от над 40% в петък до 36% вчера. Това отразява спада и на доходността по облигациите, както и малко по-силните акции.

След ралито в петък, долара започна да се търгува променливо. Той се повиши още малко в понеделник, но загуби през деня печалбите, които трупаше по-рано по време на азиатската сесия. Колебливостта на валутата идва от намалелите шансове за повишение на лихвите и това най-вероятно ще продължи и днес.

Доходността по облигациите загуби печалбите от петък

Доходността по 10-годишните американските облигации спадна с 6.7 базови пункта до 1.563% и загуби печалбите от петък, които дойдоха след уверените коментари на Стенли Фишер за две възможни повишения на лихвите тази година. Съпротива остават нивата от 1.6%, двумесечен връх, който беше преодолян в петък.

Вероятността за повишение на лихвите на Фед до края на годината е 61.4%. Тази обаче за септември спадна до около 36%, след като в петък беше около 44%. Фокусът на пазарите в момента е насочен към данните за трудовата заетост, които ще бъдат обявени в петък.

Доходността по германските 10 годишни облигации слезе с 1.2 базови пункта и в тандем с всеобщия спад при другите европейски облигации.

Уолстрийт пак расте

След три поредни дни на загуби, индекса Дау Джоунс затвори с повишение от 107.58 пункта или 0.58% на 18502.99. Начело на печалбите бяха акциите на финансовите корпорации заради изказванията на Фед за лихвите в края на миналата седмица, както и заради добрите доклади за потребителските разходи. Стандард енд Пуърс отчете подобни печалби и скочи с 11.34 пункта или 0.52%, докато Насдак реализира по-скромните 13.41 пункта или 0.26%.

Пазарът в Лондон беше затворен вчера, а повечето европейски индекси спаднаха. Германският DAX и френския CAC се понижиха с около 0.4%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички