Високите възвръщаемости на американските облигации подкрепиха долара


Високите възвръщаемости на американските облигации подкрепиха долара
Снимка: Thinkstock

1476

Доларът се задържа близо до едномесечен връх спрямо йената във вторник, подкрепен от увеличението на правителствените облигации, докато несигурността около сделката с гръцкия дълг запази мрачни перспективите пред еврото.

Доларът се търгуваше за 119.63 йени при слаби обеми поради празници в Япония.

Движението дойде, след като възвръщаемостта на еталонните облигации проби над 2% за пръв път през последния месец поради виждането, че Фед може да увеличи лихвените проценти до средата на 2015.

Влияние върху йената оказа и изказването на председателя на ЯЦБ, Харухико Курода, който заяви, че не е имало критика от страна на Г-20 относно агресивните облекчения, които доведоха до обезценяването на йената.

Еврото поскъпна до 135.39 йени, достигайки горната граница на рейнджа между 132.0 и 135.35. Австралийският долар също се стабилизира на 92.92 йени, но все пак остана на известно разстояние от петъчния връх на 93.11.

Единната валута се опитваше да намери посока спрямо долара и остана на 1.1316, след като цял ден се движеше в необичайно тесния диапазон между 1.1273 и 1.1345.

Досега Гърция не успя да постигне напредък в опитите си да сключи ново споразумение за дълга си, в което да отсъства програмата за строги икономии. По- късно днес финансовите министри от еврозоната се събират да обсъдят ситуацията в Гърция, преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Австралийският долар отново падна под 78 цента спрямо долара, след като Централната банка на Китай попари надеждата за строги политически мерки за насърчаване на растежа. Китай е най- големият пазар за износа на Австралия.

От КЦБ заявиха, че ще избегнат прекалените кредитни стимули, които може да породят финансови рискове на фона на съмненията за повишаване на нивата на дълга в икономическия център на Азия.

Много от основните валутни двойки се установиха в рейнджове, след като достигнаха няколкогодишни дъна спрямо долара, докато инвеститорите търсят нов тласък, който да оправдае дългите доларови позиции.

Златото поевтиня след като стабилният долар неутрализира опасенията за еврозоната

Златото поевтиня във вторник, след като ръстът на долара неутрализира положителното за златото въздействие на притесненията относно бъдещето на Гърция в еврозоната и страховете относно ескалиращото насилие в Украйна.

Поскъпването на долара с 0,2% спрямо кошница от валути доведе до спад в цената на златото, след поскъпването му предишния ден, предотвратявайки възстановяването на метала от 3- седмичното дъно, достигнато в петък.

Спот златото бе на загуба от 0,4% до 1 237.38 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 9.30 долара до 1 232.20 долара за тройунция.

Джефри Лакър, високопоставен служител на Фед, заяви пред репортери във вторник, че би трябвало централната банка да увеличи лихвените проценти през юни.

Това до голяма степен неутрализира опасенията относно икономическото здраве на еврозоната. Инвеститорите ще следят внимателно доминираната от Гърция среща на финансовите министри от еврозоната по- късно днес.

Възможността Гърция да напусне еврозоната в известна степен нарасна, след като министър- председателят Алексис Ципрас възприе доста твърда линия по отношение на държавния дълг.

Председателят на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер каза на Гърция да не очаква еврозоната да клекне пред исканията на Ципрас в нарастваща конфронтация, която разтърси финансовите пазари и предизвика молбите на САЩ и Канада за спокойствие и компромиси.

Сред останалите благородни метали, среброто реализира загуба от 0,6% до 17.02 долара за тройунция, платината бе на загуба от 0,5% до 1 207.25 долара за тройунция, а паладият изгуби 1,2% до 767.70 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички