Вниманието на пазарите се измества към Испания


Вниманието на пазарите се измества към Испания
Снимка:

417

Валутните и капиталови пазари остават в тесен рейндж, без ясно обособена посока на движение.

Инвеститорите остават предпазливи засега, в очакване на по-съществени новини, които да им дадат по-ясна представа за пазарната конюнктура в момента. На форекс пазара няма ясно изразена печеливша или губеща валута.

Еврото и доларът се движат разнопосочно в основните си кросове, а помежду си остават в границите между 1.32 и 1.34 долара.

Основната съпротива при EUR/USD остава нивото към 1.3480/90 долара, пробив на което може да доведе до по-дългосрочно обръщане на тренда. В низходяща посока основната подкрепа е разположена в зоната около 1.30 долара.

С отшумяването на проблемите около Гърция, пазарите се успокоиха, но това затишие може да се окаже твърде кратко, тъй като на хоризонта се задават нови финансови затруднения пред Европа, в лицето на Испания и Португалия.

Малко преди испанското правителство да обяви бюджета за 2012 г., еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен предупреди, че страната се намира в много трудна финансова ситуация.

Испания трябва да намали публичния си дефицит до 5.3% от БВП тази година от 8.51% миналата. Това означава, че са необходими 20-30 милиарда евро в мерки за икономии, освен вече обявените тази година 8.9 милиарда евро съкращения на разходите и 6.3 милиарда евро увеличения на данъците. Правителството реши да подложи страната на тежки икономии, невиждани през последното десетилетие. Чрез затягане на финансирането за публични сектори ще бъдат спестени 27 млрд. евро.

Основен проблем за страната остава високата безработица от 23%, която с новия бюджет се очаква да се увеличи още.

Испанците вече се надигат за масова общонационална стачка, в която да изразят несъгласието си с готвените мерки. Очаква се в първия ден на протеста да се включат близо 800 хил. души.

Според известният икономист Нуриел Рубини, еврото трябва да се понижи до паритет спрямо долара, за да може да се възстанови икономическият растеж в т.нар. "периферия" на еврозоната.

"Единственият начин за възстановяване на икономическия растеж в периферията на еврозоната е да се повиши износът, което може да стане само, чрез масирано редуциране на стойността на еврото", посочи той.

Рубини добави, че се притеснява сериозно за икономиката на Испания. Според него тя може да загуби своя достъп до кредитните и паричните пазари в следващите месеци.

"Има порочен кръг с дефицита, който кара суровите мерки на икономии да водят до влошаване на рецесията, а оттам и на дефицита", посочи той и подчерта, че "без растеж, социално-политическата враждебна реакция ще стане непреодолима за някои от правителствата".

През седмицата се очакват решенията на Австралийската, Европейската и Английската централни банки относно лихвената им политика.

Петролът остава под натиск

През изминалата седмица американският петрол понижи стойността си с около 4 долара, до 103 долара за барел. Натиск върху цената на черното злато оказа и докладът относно запасите в САЩ, който отчита ръст от 7.1 милиона барела през миналата седмица, което е много повече от очакваното. Добивът на петрол в САЩ в момента е на 10-годишен връх, след като компаниите започнаха експлоатация на залежите от шисти.

Щатският президент Барак Обама одобри налагането на допълнителни санкции върху потребителите на ирански петрол. Санкциите ще позволят на САЩ да предприемат действия срещу чуждестранни банки, които все още осъществяват сделки с Иран. Новите мерки ще окажат сериозен натиск върху други вносители на ирански петрол, като Южна Корея, Индия, Китай, Турция и Южна Африка. Според приетото решение, до 28 юни всички големи вносители на ирански петрол трябва да са намерили нови доставчици.

Тази сутрин цената на американския петрол се движи в границите между 103.10/30 долара за барел, а на сорта Брент се котира в нивата към 123.10/30 долара за барел.

Златото остана почти без промяна през изминалата седмица, като се търгуваше в границите между 1645 – 1695 долара за унция, но в крайна сметка затвори седмичната търговия към 1667 долара, отчитайки ръст от 4 долара за седмицата. Тази сутрин жълтият метал се търгува на цена от 1669 – 1670 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички