Временно облекчение за еврото


Временно облекчение за еврото
Снимка: Thinkstock/Guliver

2205

Еврото е стабилно днес, след слаби данни от САЩ и преди заседанието на Федералния резерв, които временно спират силата на долара и помогнаха на единната валута да се отдалечи от 12-годишното дъно. Евро/долар е на 1.0564 след дъно вчера на 1.0457, най-ниска стойност след януари 2003.

Еврото е под натиск след активирането на програмата на ЕЦБ по изкупуване на европейски облигации на стойност 1 трилион евро, която стартира миналата седмица и доведе доходността по много европейски книжа до рекордно ниски стойности. Вчера валутата получи кратко облекчение от по-слабите от очакваното данни за фабричния сектор, индустриалното производство и жилищния сектор в САЩ, които доведоха до спад на доходността по американските облигации и спряха временно напредъка на долара.

Пазарът е предпазлив и преди започващото днес двудневно заседание на Фед. Прогнозите са, че Фед ще премахне думата „търпелив” в изявлението си, което означава, че още през юни може да има повишение на лихвите. Някои дилъри обаче отбелязват, че силата на долара и неговото потенциално отрицателно влияние върху икономиката също може да бъде споменато от Фед.

Долар/йена е почти без промяна на 121.37 и остава в тесен рейндж след покачването на 10 март до осем годишен връх на 122.04. Днес ЯЦБ приключи двудневното си редовно заседание без промяна в монетарната политика и запазвайки масивните стимули. Реакция на пазара липсваше, защото този резултат беше очакван.

Австралийският долар слезе след оповестяването на стенограмата от последното заседание на централната банка от която стана ясно, че са възможни и нови намалени на лихвите. През февруари те бяха свалени до рекордно ниски нива от 2.25%, а този месец останаха без промяна. Австралийският долар е на 0.7633 срещу американския си съименник след шест годишно дъно миналата седмица на 0.7561.

Пет и половина годишно дъно на платината

Днес платината падна до пет и половина годишно дъно заради силата на долара, слабостта на златото и подобрените перспективи за предлагането. Платината е най-зле представящия се метал тази година и слезе до 1098.10 долара за тройунция, което е най-ниска стойност след юли 2009. Обезценката от началото на годината е 8%. В момента дискаунта спрямо цената на златото е 55 долара и е най-голям след март 2013 като може да се разшири и още.

Спот цената на златото е 1155 долара за тройунция и близо до дъното от миналата седмица на 1147.10 долара, което е най-ниско ниво след 1 декември. Дилърите са в очакване на развоя от заседанието на Федералния резерв, което започва днес и ще завърши с изявление утре. Прогнозите са Фед да започне да повишава лихвите още през юни заради силната икономика, която подкрепи долара. По-високите лихви вредят на активи като златото, които не носят лихвени плащания.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички