Времето на Гърция изтича, на еврото също


Времето на Гърция изтича, на еврото също
Снимка:

451

Времето на Гърция изтича, това на еврото също

Всички погледи остават насочени към Гърция, в очакване тя най-после да постигне споразумение с международните кредитори, като междувременно гласува и приеме строгите мерки за икономии, наложени от ЕС и МВФ, за да може да бъде отпуснат следващият спасителен транш.

Атина ще получи втория спасителен пакет от Европа, само ако изпълни обещанието си за икономически реформи, подчертаха Никола Саркози и Ангела Меркел.

„Времето изтича, споразумението трябва да бъде подписано“, заяви Саркози по време на годишната среща на германски и френски министри. „Ние искаме това споразумение... Гръцките лидери поеха ангажименти и трябва стриктно да ги спазват. Европа е място, където всеки има своите права и задължения“, допълни френският президент. Германският канцлер Ангела Меркел също оказа словесен натиск върху Атина за постигане на споразумение с т.нар. „Тройка“, като същевременно изрази увереност, че Гърция ще остане в еврозоната. „Времето сега е ключово. Цялата еврозона е изложена на риск“, заяви тя.

Изглежда, че този политически натиск от страна на европейските лидери е дал резултат, след като стана ясно, че късно снощи Атина се е съгласила да съкрати до края на годината 15 000 служители в обществения сектор. Тези съкращения ще доведат до намаляване на разходите с 1.5% от БВП. Въпросът за съкращаване на заплатите обаче остава на масата за преговори.

Според рейтинговата агенция „Фич”, Гърция е все по-близо до фалита. Поредната ябълка на раздора е натискът за намаляване на минималната работна заплата от 751 на 600 евро. Това обаче ще означава и намаляване на помощите за безработни. Премиерът и водещите политически сили не могат да се споразумеят, а профсъюзите негодуват. ”Минималното месечно заплащане не може да падне под 700 евро. Това е много нисък стандарт на живот”, каза Константинос Танос, бивш управител на нациоалната банка. От профсъюза на работещите в частния сектор заявиха, че предпочитат Гърция да фалира и да се върне към драхмата.

Еврото остава под натиск спрямо основните си конкуренти на пазара. Анализатори очакват единната валута да понижи стойността си спрямо останалите валути, уточнявайки, че този спад ще зависи от това дали Гърция ще успее да преструктурира дълга си и приеме строгите мерки за икономии.

По време на вчерашната търговия, единната валута се понижи до 1.3027 спрямо щатския долар, където намери известна подкрепа. При спад под това ниво, обаче натискът на еврото ще се задълбочи към 1.2870/80 долара. По време на азиатската сесия тази нощ двойката EUR/USD остана под натиск и в ранните часове на тази сутрин се търгува на цена от 1.3100/10 долара.

Очаква се гръцките лидери да се срещнат днес, за да решат дали да одобрят новите мерки за икономии. Тази среща трябваше да се състои вчера, но по всяка вероятност ще се проведе днес, според източник на Франс прес.

Днес ще бъде проведена и всеобща стачка против очакваните сделки между правителството и „тройката” международни кредитори.

Златото задълбочи петъчния спад

След като в последния ден на миналата седмица златото загуби над 30 долара за унция, по време на вчерашната търговия този спад се задълбочи. Ценният метал затвори дневната сесия към 1720 долара за унция, отчитайки спад от 10 долара за деня.

Спадът при златото беше провокиран основно от всеобщия спад на световните борсови индекси. Продължителните преговори за новия финансов транш на Гърция, скъсаха нервите на инвеститорите. „Гърция остава трън в окото“, заяви и анализаторът Андре Бакос от Lek Securities в Ню Йорк, цитиран от Marketwatch.

В ранните часове на тази сутрин златото се търгува на цена от 1722/23 долара за унция, което е лек ръст от 0.2%, следствие от рязкото покачване при австралийския долар, с който ценният метал неотдавна беше в силна корелация. Причината за този ръст на „австралиеца“ бе решението на централната банка да остави основния лихвен процент на нива от 4.25%. Прогнозите бяха за понижение към 4%.

Петролът също бе подложен на натиск по време на вчерашната търговия, но загуби едва 60 цента от стойността си. Причина за ограничаване на спада беше подновеното напрежение около Иран. При евентуален фалит на Гърция, се очаква търсенето на суровината да бъде подтиснато, което също оказва негативно влияние върху черното злато. Тази сутрин американският лек суров петрол се котира на нива от 96.70/80 долара за барел, а сорта Брент се търгува в зоната – 115.70/90 долара за барел.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички