Възход на еврото след силните европейски аукциони


Възход на еврото след силните европейски аукциони
Снимка:

503

Еврото отчете възход по време на вчерашната търговия, покачвайки се до 1.2845 спрямо американския долар. Основна подкрепа единната валута получи от изненадващо силните аукциони за дългови книжа на Испания и Италия.

Испания успя да продаде облигации за 10 млрд. евро, дублирайки планираната сума, а лихвата спадна с почти 1 процент. Основният фактор за успеха на аукциона бяха местните банки, които използват евтиното финансиране от ЕЦБ.

Аукционът на Италия също премина с голям успех. Министерството на финансите пласира напълно планираната сума от 12 млрд. евро. Продадените 5 млрд. облигации с падеж 2013 г. са при средна лихва от 2.73%, спрямо предишна лихва от 5.95%.

Унгария от своя страна успешно пласира облигации на стойност 44 млрд. форинта, при планирани 33 млрд. форинта.

След тези добри резултати, лихвата по 10г. книжа на Италия вече пада с цели 42 пункта за деня към 6.56% и вече е доста под важното ниво от 7%. Лихвата по 10г. книжа на Испания пада с 11 пункта към 5.18%. Резултатите засилиха спекулациите, че ЕЦБ през "задната си врата" финансира покупките на суверенни дългови книжа, на страни от еврозоната с дългови проблеми.

В положителна насока се възприе и изказването на управителя на Европейската централна банка, Марио Драги, направено след решението на институцията да запази основната лихва на ниво от 1%. Президентът на банката даде сигнали, че оставя възможността за промяна на лихвената политика отворена.

Драги заяви, че мерките на банката за въвеждането на т.нар. 3-годишни заеми към европейските банки са били ефективни. Решението за такива мерки дава на банките сигурност срещу рисковете за прекалено слаба парична ликвидност. Той посочи, че ЕЦБ ще действа като агент на Европейският спасителен фонд, като за това е постигнат значителен прогрес. Драги заяви, че се очаква икономиката в еврозоната да се възстанови постепенно през 2012 г. Възстановяването ще бъде подкрепено и от ниските лихвени нива, световното търсене и мерките, предприети от ЕЦБ.

Според него има значителни рискове за спад в икономиката на еврозоната в условия на висока несигурност. Тези негови думи първоначално доведоха до спад на единната валута, но в последствие, след като заяви, че операциите по рефинансиране на ЕЦБ подпомагат стабилизирането на икономиката в еврозоната, единната валута и от 1.2715 достигна 1.2845 долара.

От другата страна на Океана, броят на подадените молби за помощи за безработни в САЩ, през миналата седмица е нараснал с повече от очакваното. Това е пречка пред пазара на труда, който започва да дава сигнали за бавно, но стабилно подобряване през последните месеци. Продажбите на дребно за месец декември също отчетоха влошаване.

Петролът се срина след новината за отлагане на ембаргото върху ирански петрол

Петролът се срина с цели 4.50 долара по време на американската сесия вчера. Причината за това беше новината, че ембаргото на Европейския съюз върху вноса на ирански петрол вероятно ще бъде отложено със шест месеца, за да могат страни като Гърция, Италия и Испания да си осигурят алтернативни доставки. На тези три страни се пада 68,5% от иранския внос на ЕС през миналата година по данни на Европейската комисия.

Франция, Германия и Великобритания настояват за ембаргото с цел да упражнят натиск върху Иран заради ядрената му програма, като позицията им принципно се споделя от всички членки на ЕС. Решението за отлагане на ембаргото освободи напрежението на петролните пазари, което доведе до ръст на черното злато до 103 – 104 долара за барел през последните дни.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол се разменят на цена от 99.80/90 долара за барел, което е ръст от 0.7% за азиатската сесия.

Златото се повиши по време на вчерашната търговия към 1660/61 долара за унция, следствие на доброто представяне на борсовите индекси и еврото.

През последните няколко седмици се забелязва стесняване на корелацията между ценния метал и борсовите индекси, както и обратната му корелацията спрямо американския долар.

В края на американската сесия обаче жълтият метал загуби част от спечелените позиции, оставайки под натиск и по време на азиатската сесия тази нощ. В ранните часове на тази сутрин златото се търгува на цена от 1644/45 долара за унция, което е спад от 0.35% за азиатската сесия.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички