Възход на йената


Възход на йената
Снимка: Thinkstock

2722

Протоколът от заседанието на Фед показа вчера, че е налице нов проблем. Има риск от бързо прегряване на икономиката, което може да накара централната банка да повишава по-бързо лихвите.

Изборът на Тръмп за президент доведе до разгорещени дискусии относно несигурността за времето, размера и композицията на всички бъдещи фискални и други икономически политики и инициативи, както и как тези политики ще повлиаят на съвкупното търсене и предлагане.

Почти всички от Фед са сигнализирали, че рисковете нагоре за техните прогнози са се увеличили в резултат на перспективите за по-експанзионна фискална политика през следващите години.

Мнозина са отбелязали, че трябва да се продължи да се претеглят и другите рискове и несигурности спрямо икономическия растеж.

Сред низходящите рискове е посочена стойността на долара, която се очаква да нараства, финансовата уязвимост на някои чужди икономики и близостта на американските лихви до долната граница на нормалното. Някои са отбелязали и несигурността относно ръста на производството и потенциалните ефекти на пазара на труда върху предлагането на работна ръка и инфлацията.

За повечето представители на Фед, по-големите рискове за икономическия растеж идват от възможността за увеличение на цените на петрола, което ще доведе и до по-висока инфлация. Други обаче отбелязват, че поскъпването на долара ще продължи да държи ниска инфлацията.

Въпреки агресивните коментари от Фед, доларът падна на валутните пазари при теглене на печалби. Еврото проби съпротивата при 1.05 и следваща преграда е 1.0660. Долар/йена започна да консолидира и постави под натиск подкрепата при 116. Неин пробив ще доведе до задействане на по-големи стоп ордери и пропадане в посока 115.

Движения и в двете посоки при облигациите

Облигациите в САЩ се движеха между печалби и загуби при сблъсъка на очакванията за повишения на лихвите и опасенията за прекалено експанзивна фискална политика и силен долар.

Доходността при европейските оллигации нарасна. Начело на растежа бяха френските книжа, които прибавиха 3.3 пункта до 0.803%.

Автомобилният сектор в САЩ отчете силни резултати

Стандард енд Пуърс нарасна с 0.6%. Начело на печалбите бяха свързаните с потребителите продукти, а индекса затвори много близо до рекордния връх от 2271.72, който постави на 13 декември. Производителите на автомобили отчетоха по-силни от очакваното продажби през декември и техните акции поскъпнаха значително. Тези на Дженеръл се покачиха с 5.5% след доклада за най-силната година след 2007 при която продажбите в САЩ са нараснали с 10% спрямо предишната 2015 година. Акциите на Форд нараснаха с 4.6%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички