Възстановяване на йената, стабилизиране на еврото, слабост на австралийския долар


Възстановяване на йената, стабилизиране на еврото, слабост на австралийския долар
Снимка:

462

Доларът падна за трети пореден ден от йената, след като представител на японският кабинет предупреди през тази седмица, че изключителната слабост на йената може да навреди. Австралийският долар от своя страна е слаб на валутните пазари след лоши данни за пазара на труда в страната.

Долар/йена е 88.20 и се отдалечава от върха в понеделник на 89.67. Слизането започна от коментарите на министъра на икономиката в Япония Акира Амари, който предупреди във вторник, че изключителната слабост на йената може да има отрицателно влияние върху домакинствата, заради повишените цени на вносните стоки и услуги. Мнозина дилъри обаче са на мнение, че последвалото покачване на йената е малка корекция в един по-голям низходящ тренд, който започна в края на миналата година при очакванията, че Японската централна банка ще е принудена да предприеме по-смели стъпки, за да внесе инфлация в слабата икономика. Очакванията на пазарите са ЯЦБ да приеме цел от 2% инфлация по време на заседанието си на 21 и 22 януари. Специалисти прогнозират, че след срещата могат да настъпят известни разпродажби на принципа „купи слуха, продай факта”. В известна степен ЯЦБ може би и ще разочарова пазарите, тъй като ще предприеме това, което последните очакват, но не и нещо повече. Като резултат долара вероятно ще поевтинее срещу йената, ако се окаже такъв случая. Въпреки това обаче спадовете може би ще бъдат използвани за нови негови покупки.

Правителството на министър-председателя Шинзо Абе има силата да номинира наследник на управителя на централната банка Масаки Ширакава, когато неговия мандат изтече през април, въпреки че номинацията се нуждае от одобрението на двете камари в парламента. Абе също усили натиска си върху ЯЦБ да бъде по-смела в борбата с инфлацията и заяви, че вероятно ще избере някой, който може да въведе смела монетарна политика, водеща до успех. Въпреки че долара може да попадне на теглене на печалби ако решението на ЯЦБ следващата седмица съответства на очакванията, той също така ще бъде търсен при спадовете до април.

Австралийският долар падна на 1.05 срещу зелените пари след излизането на по-слаби от очакваното данни за заетостта, което върна риска за ново намаление на лихвите през февруари. Заетостта в Австралия през декември изненадващо намаля, което доведе до ръст на безработицата до 5.4%. Еврото се разменя за 1.3275 срещу долара и се опитва да стъпи отново на здрава основа за продължение на растежа. Вчера представителя на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни заяви, че текущите котировки не представляват голяма грижа, което силно контрастира с коментарите на председателя на Еврогрупата, Жан-Клод Юнкер, че еврото се търгува на опасно високи нива.  

Златото се колебае в коя посока да поеме

Златото се търгува днес без промяна, а инвеститорите са загрижени за продължителността на благосклонната монетарна политика, въздържайки се от големи залози на основа икономическото възстановяване. Активността в САЩ набра скорост през последните седмици, въпреки че бизнеса и потребителите са предпазливи заради несигурността около фискалната политика и условията в Европа. Това съобщава публикуваната Бежова книга на Федералния резерв.

По-рано този месец стенограмата на ФЕД показа опасения от странични ефекти, произлизащи от монетарните стимули и това порази златото, тъй като спиране на стимулите ще навреди на имиджа на метала като средство за защита срещу печатането на пари. Ако икономическия растеж продължи да бъде наистина добър, това лесно може да промени настроенията на централните банки от стимули към затягане на политиката, което не е добра новина за златото. В същото време обаче въпроса за тавана на американския дълг, който може да принуди най-голямата икономика да не плаща дълга си още от средата на февруари, ако законодателите не успеят да се споразумеят да увеличат лимита за заеми, може да окаже подкрепа на златото. Така точно в момента пазарът се колебае в коя посока да поеме. Все пак инвестициите в злато, подхранвани от негативните реални лихвени проценти и опасенията за дълга, се очаква да доведат до рекордни цени на метала през тази година.

Спот цената днес е 1678 долара за тройунция. Според технически анализатори целта от 1701 долара временно е изчезнала, тъй като се е загубила скоростта на растеж.  В допълнение интереса на физическия пазар в югоизточна Азия е намалял, а това води до рейнджова търговия.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички