Забраните на Тръмп доведоха до голям спад на Уолстрийт


Забраните на Тръмп доведоха до голям спад на Уолстрийт
Снимка: Getty Images/Guliver

3121

Указът на Тръмп да се забрани пътуването на гражданите на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население създаде напрежение. Компании като Голдман Сакс, Блякрок, Гугъл и Майкрософот публикуваха изявления, че са против тази мярка и че тя ще разстрои бизнеса.

Ангела Меркел критикува забраната на Тръмп и я определи като неоправдана с обобщаването на хора заради произхода им.

Потребителските разходи в САЩ нараснаха с 0.5% спрямо предишно покачване от 0.15 и при очаквания за ръст от 0.4%. Личните доходи скочиха с 0.3% при очаквания за 0.4% и предишно повишение от 0.1%.

Предпочитаия от Федералния резерв измерител на инфлацията, разходите за лично потребление, нараснаха за месеца с 0.2%, каквито бяха и прогнозите. Това е най-силен резултат за последните две години. На годишна база растежа е 1.6% при очаквания за 1.7%. Този резултат е най-силния след септември 2014. Основният инфлационен индекс нарасна за месеца с 0.1%, а за годината 1.7%, каквито бяха и очакванията.

Парламента във Великобритания започва двудневен дебат относно Брексит и няма съмнение, че ще подкрепи преговорите за разделяне на Тереза Мей. Вниманието на законодателите ще е насочено към оформяне на условията за разделяне, а не към спирането на процеса.

Правителството в Гърция не успя да преодолее различията си с европейските кредитори при последния преглед на помощите, а МВФ предупреди, че гръцкия дълг е неуправляем.

Финансовият министър на Нова Зеландия Стивън Джойс заяви, че икономиката се справя много добре спрямо историческите стандарти и при валута, която се е задържала дълго време на високи нива.

Щатската валута беше продавана вчера заради американската имиграционна забрана спрямо седем мюсюлмански държави. Доларовия индекс заседна в рейнджа между 100 и 101.60.

Долар/йена претърпя най-голямо движение заради избягването на риска и спадна с 1.1% преди днешното заседание на ЯЦБ. На 115 се запазва силната съпротива, която може да бъде преодоляна или ако американските лихви значително се повишат над японските или ако ЯЦБ смени драматично риториката си.

В очакване на Фед

Доходността по американските облигации почти не претърпя промяна преди заседанието по-късно днес на Федералния резерв. Очакванията са Фед да не предприеме промени на лихвите и да запази постепенния си подход. Вероятността за повишение на лихвите сега се оценява на 14.5%.

Доходността по италианските книжа скочи с 10 базови пункта заради отново появилите се опасения за кредитните оценки на банките. Най-голямата италианска банка Уникредит отписа лоши заеми в размер на 12.2 милиарда евро и капиталовата й адекватност вероятно ще падне под целите поставени от ЕЦБ по-рано тази година.

Дау Джоунс продължи да напредва над нивата от 20 000

Дау Джоунс слезе под нивата от 20 000 при най-големия дневен спад след средата на октомври. Дилърите бяха изплашени от имиграционната забрана на Доналд Тръмп. В момента те изчакват следващите икономически данни, нови корпоративни резултати и срещата на Фед.

В Европа STOXX 50 преживя най-големия си дневен спад след ноември. Основни потърпевши бяха въздушните превози и акциите на компании от туристическия бизнес.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички