Залозите срещу еврото срутиха единната валута до 9-годишно дъно срещу долара


Залозите срещу еврото срутиха единната валута до 9-годишно дъно срещу долара
Снимка: Thinkstock

1209

Еврото падна до 9-годишно дъно днес, докато нарастваха залозите, че единната валута ще претърпи и още спадове, изправена пред вероятността за нови монетарни облекчения на ЕЦБ и намаляващия й статут на резервна валута. Отстъплението е налице след изказването през миналата седмица на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който подчерта различията в европейската и американската монетарна политика, които ще останат ключова тема и през 2015.

Евро/долар падна до 1.1860 в ранната азиатска търговия, което е най-ниско ниво след март 2006. Сутринта котировките бяха 1.1928. Кросът евро/йена слезе до двумесечно дъно от 146.36. Еврото се обезцени с 12% срещу долара през 2014, когато се виждаше увереността на Федералния резерв за повишения на лихвите през 2015 благодарение на възстановяващата се икономика. В същото време монетарната политика на ЕЦБ засега върви в противоположна посока.

Драги заяви през бизнес изданието Ханделсблат в Германия, че е по-малко вероятно ЕЦБ да запази ценовата стабилност отколкото е било преди шест месеца. Това загатва, че той има готовност за нови монетарни стимули в началото на тази година в подкрепа на нестабилната икономика в еврозоната и за да бъде предотвратена дефлация.

Хедж фондовете и те изглежда следват тенденциите и продават еврото и купуват долари. В същото време дела на валутните резерви в евро държани от централните банки е спаднал през третото тримесечие до най-ниски нива за последното десетилетие според данни на МВФ. Последното пропадане на еврото се ускори при пробива на нивото от 1.20, където бяха задействани множество стоп ордери.

Пазарите в момента очакват с нетърпение днес и в сряда излизащи данни за инфлацията в еврозоната. Доларовият индекс силно напредна и удари 91.482, което е най-високо ниво след декември 2005. Долар/йена е на 120.41. Двойката първоначално падна под 120, тъй като Токийската фондова борса отвори със загуби заради избягването на рискове, но зелените пари върнаха загубите при отскока на акциите. Все пак риска, който идва от фактори включващи и политическата несигурност в Гърция ще оказва подкрепа на йената. Доларът вероятно ще остане силен срещу йената, но еднопосочното рали от миналата година едва ли ще се повтори. Долар/йена се покачи с 14% през 2014 и удари седем и половина годишен връх от 121.86 през декември.

Стерлингът беше поразен в петък, когато слаби данни за фабричното производство във Великобритания намалиха шансовете за увеличение на лихвите на АЦБ през 2015. Валутата падна до 17-месечно дъно срещу долара. Днес пропадането достигна нива от 1.5185 след което последва възстановяване до 1.5283.

Покупки от Китай спасиха златото

Златото реверсира първоначалните загуби през нощта и нараства за втори пореден ден, подкрепено от силните покупки от основния потребител Китай. Това компенсира силата на долара. Неговата сила прави деноминираното в долари злато скъпо за притежателите на други валути и обезкуражава покупките, както и намалява привлекателността му като средство за защита.

Китай обаче спаси жълтия метал днес. Слабостта на еврото свали златото, но при отварянето на борсата в Шанхай метала поскъпна. Спот цената днес е 1192 долара за тройунция. Покупките от Китай се увеличиха през последните седмици преди Лунната Нова Година. Златото е купувано за официалния празник, когато се дава като дар. Търсенето вероятно ще остане силно до празника на 19 и 20 февруари.

Евро/долар слезе до 9 годишно дъно заради изгледите за нови монетарни облекчения на ЕЦБ. Зелените пари скочиха и срещу швейцарския франк и стерлинга, тъй като пазарите залагат на относително стабилна американска икономика, която ще доведе Фед до по-скорошно увеличение на лихвите отколкото другите големи централни банки.

Среброто и паладиума се повишиха с 1.5%, а платината с 0.5%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички