Германски политик призовава за използването на Спутник V в Германия


Германски политик призовава за използването на  Спутник V в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

3388

Премиерът на германската федерална провинция Тюрингия Бодо Рамелов се изказа в полза на скорошното използване на руската ваксина Спутник V в Германия, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на медийната група „Функе“, предаде БГНЕС. 

"Според мен, ваксината Спутник V предоставя голям шанс за бързо връщане към нормалния живот", каза Рамелов. "Призовавам германското правителство да даде ясен знак на ЕС, че сега е необходимо да се поръча подходящото количество ваксина от производителите на Спутник V, каза той. 

Според политика, разрешението за използване на Спутник V ще помогне на жителите на Германия да се справят с предразсъдъците, свързани с руските лекарства. "Това е западногерманската чувствителност, която през 60-те години затрудни живота на много деца или дори ги лиши от него. Тогава ваксината срещу полиомиелит от СССР беше отхвърлена", припомни Рамелов. "Използването на Спутник V в Германия може да помогне да се разбере, че източноевропейската наука не е по-лоша, отколкото в капиталистическите страни," каза той. 

В същото време министър-председателят на Тюрингия заяви, че няма никакви предпочитания по отношение на това или онова лекарство срещу коронавируса. „Когато дойде моят ред, ще бъда ваксиниран с ваксината, която ще бъде на разположение“, подчерта Рамелов. 

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на процедурата за последователно изследване на ваксината Спутник V. Регулаторът на ЕС заяви, че по време на прегледа специалистите ще оценят съответствието на лекарството със стандартите на ЕС в областта на ефикасността, безопасността и качеството. Спутник V е една от трите водещи ваксини срещу коронавирус в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.

Към днешна дата руската ваксина Спутник V е регистрирана в повече от 40 държави с общо население от над 1,1 милиарда души.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички