Павлова: България е на опашката в ЕС по качество на здравеопазването


Павлова: България е на опашката в ЕС по качество на здравеопазването
Снимка:

747

България, от гледна точка на осигуреност и брой легла в болничните заведения е на едно от първите места в ЕС, но за сметка на това качеството и материалната база са едни от най-лошите. Именно затова реформата в здравния сектор е изключително важна и належаща.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на публична лекция на тема "ЕС по време на Кипърското председателство и приоритети за развитие на българските региони 2014-2020. Социално-икономически анализ и възможности за преодоляване на различията", предаде БГНЕС.

Тя съобщи, че до 2020 г. целта е да бъде оптимизирана легловата база и да бъдат фокусирани многопрофилни лечебни заведения, които да покриват широк диапазон, а в малките населени места да останат медицински центрове и центрове за спешна помощ.

В сферата на туризма Павлова заяви, че целта е не само да се запълни легловата база, а да се развие потенциалът на страната като туристическа дестинация с приоритет развитието на културния туризъм.

"Легловата база нарасна значително, но това не се отрази пропорционално на повишението на приходите. Това означава, че все още сме в категорията на low-cost туристическите дестинации", посочи тя.

От социално-икономическа гледна точка най-добре развитият регион в България е Югозападният, а на последно място е Северозападният район.

София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Пловдив са най-развитите градове и са двигатели на икономическото развитие на страната. Монтана, Видин и Разград са най-слабо развитите градове. Планинските, селските и граничните области са най-слабо развити и поради това за тях е необходима целенасочена подкрепа, посочи министърката. Тя каза още, че само четири общини отговарят на изискванията да бъдат градски агломерации - София, Варна, Пловдив и Бургас.

В страната има плавно разпределение на броя на учениците, обучаващи се в едно училище, но България отделя по-малък процент от БВП за образование в сравнение с другите държави членки на ЕС, а по брой на разходи за един учащ се страната ни е на последно място в съюза. Все повече български ученици и студенти избират да учат в чужбина, показват данните на статистиката. В северозападния регион почти няма студенти поради липсата на голям университет, отбеляза министърът.

Павлова изтъкна, че има две възможни линии на регионалната политика - на намаляване на различията или на развитие на центрове за растеж. "Нашият избор е втората линия. Да насочим усилията си към големите градове, в които има потенциал за социално-икономически растеж", заяви Павлова. 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички