Заплащаме 56% от цената на лекарствата


Заплащаме 56% от цената на лекарствата
Снимка:

729

Българите лично заплащаме 56% от цената на лекарствата, които потребяваме, няма друга страна в ЕС с толкова голям процент персонално плащане.

Това заяви на кръгла маса по темата проф. Генка Петрова, президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи.

Статистическите данни показват, че българският пазар за лекарства по рецепта, без хранителни добавки, е 1.5 милиарда лева, пазарът на тютюневи изделия - 2.5 милиарда лева, а за алкохолни продукти – 2 милиарда лева, направи сравнение професорът, оценявайки неговата значима финансова тежест.

МЗ провежда активен диалог с всички участници на пазара на лекарства и се стреми да постигне разбирателство с тях в интерес на обществото, заяви Десислава Димитрова, зам.-министър на здравеопазването от името на министър Десислава Атанасова.

Целта е да намерим най-добрите решения както при здравноосигурените лица, така и при потребителите на лекарствени средства, подчерта управителят на НЗОК Пламен Цеков, цитиран от БГНЕС.

Проф. Генка Петрова се спря в презентацията си на редица важни въпроси - как един лекарствен продукт достига до обществените фондове и до позитивния лекарствен списък, каква е ситуацията у нас в сравнение с другите европейски страни и др. Тя припомни, че цените на лекарствата у нас се формират и на базата на цените в осем референтни държави, с които се сравняваме. За да се определи процента на реимбурсация се прави специално изследване и вътрешно рефериране.

Българското законодателство е изключително рестриктивно по отношение ценообразуването на лекарствените продукти и е изцяло синхронизирано с европейските норми в областта, каза тя. Имайки предвид, че България се реферира към Испания, в която правилото е медикаментите да бъдат с най-ниска цена от всички държави членки на Европейския съюз, цените на лекарствените продукти в България са едни от най-ниските в Европа, смята тя.

Според Петрова в Европейския съюз качеството на болничната помощ се измерва с намаляване на публичните средства, отделяни за нея, за сметка на повече ресурси в извънболничната помощ и профилактиката на заболяванията. Това е удачната следваща стъпка, в която усилията и реформите трябва да бъдат фокусирани, е нейното мнение.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички